ЕК не е започнала разговори с Русия и няма да започне такива преговори преди да са изпълнили изискванията, които сме поставили. Това заяви еврокомисарят за климат и енергетика Мигел Ариас Канете по време на петата среща на групата на високо равнище за междусистемно свързване в Централна и Югоизточна Европа CESEC по повод исканията на германския канцлер Ангела Меркел доставките на руски газ през Украйна да не спират.

Интерконекторът България - Гърция да е готов до 2020 г., очаква Петкова

Интерконекторът България - Гърция да е готов до 2020 г., очаква Петкова

Това означава сигурност на доставките, конкурентни цени и съответно конкурентни икономики

"Украйна не бива да премине байпас, не бива да бъде заобикаляна. България остава важна държава за пренос на газ през Украйна. През Северен поток не може да се премине без да се минава през Украйна, но в близките години ние трябва да сме сигурни, че няма да има проблеми с Украйна", изтъкна комисар Канете. Той коментира и изграждането на газовия хъб Балкан, като изтъкна, че тази инициатива на България е напълно подкрепяна от ЕК. Канете каза още, че ще има работна среща още днес. "Ние подкрепяме тази инициатива до момента, в който този хъб, стане средище за ликвидна търговия - да може природния газ да се търгува свободно в този регион и да се осигури платформа за активна търговия в региона", заяви още Канете.

Теменужка Петкова: Интерконекторът Гърция-България е най-важен за енергийната ни сигурност

Теменужка Петкова: Интерконекторът Гърция-България е най-важен за енергийната ни сигурност

Обществената поръчка за изпълнител стартира тази есен

По време на пресконференцията министър Теменужка Петкова отбеляза, че днешното събитие е знаково - последното ключово събитие от календара на българското председателство в сектор енергетика.

"Именно тук в тази зала преди няколко години се роди идеята за създаване на инициативата CESEC", припомни Петкова и изтъкна разширяването й в областта на секторите електроенергетика, енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници. На въпрос предвид обжалванията дали е реалистичен срокът, който правителството си е поставил за пускането в търговска експлоатация на проекта до края на 2020 г. министър Петкова заяви:

"Днес всички станахме свидетели на ясната воля и на българското правителство и на гръцкото правителство, че този проект е в своята необратима фаза". Тя благодари за конструктивния диалог както на гръцката страна, така и на представителите на ЕК. Министър Петкова заяви, че по време на българското председателство са приключени досиетата по отношение на директивата за възобновяеми енергийни източници, регламента за управление и директивата за енергийна ефективност.

България и Сърбия очакват до 2022 г. готов газов интерконектор

България и Сърбия очакват до 2022 г. готов газов интерконектор

България, Сърбия и Унгария гарантират енергийната сигурност в региона

Комисар Канете изтъкна, че целта на ЕС да се укрепи съществуващата инфраструктура в региона на CESEC и да се осигури преход към нов вид енергия. Той отбеляза, че в момента сме на последната права и действаме много бързо. "Аз като комисар подкрепяме изцяло тези проекти. Тези проекти отговарят изцяло на изискванията на европейското законодателство", коментира еврокомисар Канете във връзка с изграждането на интерконекторите между Гърция и България.

Министър Петкова отново подчерта, че проекта за интерконектора с Гърция е в необратима фаза. "Няма как тези обжалвания да станат причина проектът да не бъде въведен", коментира тя

Комисар Канете коментира и изпълнението на газопровода TAP. По думите му той се движи изцяло в рамките на сроковете, които са предвидени. "Няма никакви колебания по отношение на изпълнението", увери още той.

Стартират обществена поръчка за 145 млн. евро за газовия интерконектор с Гърция

Стартират обществена поръчка за 145 млн. евро за газовия интерконектор с Гърция

Основен елемент в политиката на двете правителства за диверсификация на източници и маршрути на природен газ в региона