"Еврохолд" приема решението на КЗК като позитивна оценка за финансовата мощ на холдинга и като потвърждение за възможностите на компанията да реализира мащабни придобивания. Това е още един аргумент холдингът да продължи да следва своята стратегия за развитие. Това се посочва в становище на дружеството във връзка забраната на антимонополната комисия за концентрация по сделката за купуването на ЧЕЗ.

Според холдинга до решението е достигнато след задълбочен анализ на всички факти и обстоятелства.

От "Еврохолд" заявяват, че ще изчакат решение на надзорния съвет на компанията за по-нататъшните стъпки по сделката и за развитието на инвестиционната си стратегия в енергийния сектор. Според холдинга са доказали, че могат успешно да структурират придобиването на бизнеса на ЧЕЗ в България и да управляват отговорно активите на придобитите дружества. Те изтъкват, че по проекта работи международен екип от над 100 експерти, а за финансирането на сделката е бил осигурен капитал от две глобални инвестиционни банки.

Не разрешиха на "Еврохолд" да купи активите на ЧЕЗ

Не разрешиха на "Еврохолд" да купи активите на ЧЕЗ

Според КЗК сделката ще възпрепятства пазарната конкуренция

При така планираната инвестиция в придобиването на компаниите на ЧЕЗ, в това число цената на сделката, изкупуването на миноритарните дялове, изплащането на задълженията на придобиваните дружества и инвестиционната програма за тяхното развитие, в България щяха да постъпят над 500 млн. евро, посочват още от "Еврохолд" и напомнят, че по-рано през месеца са представили стратегията си за развитие.

Припомняме, "Еврохолд" влезе в сделката за ЧЕЗ през април, след като КЗК отстрани "Инерком" от процедурата. На 20 юни 2019 г. "Eвpoxoлд Бългapия" купи ЧЕЗ cлeд дълги пpeгoвopи мeждy чeшĸoтo дpyжecтвo и бългapcĸaтa "Инepĸoм".

Именно новината, че "Инерком" иска да купи ЧЕЗ предизвика скандал и в правителството, и в българското общество. Bъпpeĸи пъpвoнaчaлнaтa cдeлĸa, пpидoбивaнeтo бe cпpянo oт Koмиcиятa зa зaщитa нa ĸoнĸypeнциятa cлeд шyмнo пpoтивoпocтaвянe oт пoчти вcичĸи пoлитичecĸи cили. Лично познанство бе повод министър Теменужка Петкова да си подаде оставката, която обаче не бе приета.

Обвинения за тъмна сделка бяха отправени и при новината, че "Еврохолд" преговаря с ЧЕЗ.

През август "Еврохолд България" подаде искане в антимонополната комисия за сделката с ЧЕЗ.

"Еврохолд" представя Стратегия за развитие след сделката с ЧЕЗ

"Еврохолд" представя Стратегия за развитие след сделката с ЧЕЗ

Преди дни производство по сделката беше открито от КЗК