Комисията за защита на конкуренцията не разрешава на "Еврохолд" да купи българските активи на ЧЕЗ. Това става ясно от решение на антимонополната комисия.

"Комисията установи, че нотифицираната сделка ще породи конгломератни ефекти на застрахователния пазар и на електроенергийния сектор. Планираната сделка ще доведе до съществено увеличаване пазарната мощ на концентриращите се предприятия, които ще имат възможност да действат в значителна степен независимо от своите конкуренти", посочва се в становището на КЗК.

Според Комисията обединяването на опита, икономическия ресурс и пазарните позиции на концентриращите се предприятия в електроенергийния и застрахователния сектор създава предпоставки сделката да доведе до установяване или засилване на господстващото положение на обединената група и значително възпрепятстване на ефективната конкуренция на съответните пазари.

КЗК образува производство за активите на ЧЕЗ-България

КЗК образува производство за активите на ЧЕЗ-България

"Ийстърн Юръпиън електрик Къмпани" Б.В. иска да придобие "Еврохолд България"

Припомняме, "Еврохолд" влезе в сделката за ЧЕЗ през април, след като КЗК отстрани "Инерком" от процедурата. На 20 юни 2019 г. "Eвpoxoлд Бългapия" купи ЧЕЗ cлeд дълги пpeгoвopи мeждy чeшĸoтo дpyжecтвo и бългapcĸaтa "Инepĸoм".

Именно новината, че "Инерком" иска да купи ЧЕЗ предизвика скандал и в правителството, и в българското общество. Bъпpeĸи пъpвoнaчaлнaтa cдeлĸa, пpидoбивaнeтo бe cпpянo oт Koмиcиятa зa зaщитa нa ĸoнĸypeнциятa cлeд шyмнo пpoтивoпocтaвянe oт пoчти вcичĸи пoлитичecĸи cили. Лично познанство бе повод министър Теменужка Петкова да си подаде оставката, която обаче не бе приета.

Обвинения за тъмна сделка бяха отправени и при новината, че "Еврохолд" преговаря с ЧЕЗ.

През август "Еврохолд България" подаде искане в антимонополната комисия за сделката с ЧЕЗ.

"Еврохолд" представя Стратегия за развитие след сделката с ЧЕЗ

"Еврохолд" представя Стратегия за развитие след сделката с ЧЕЗ

Преди дни производство по сделката беше открито от КЗК