Проверката на Европейската прокуратура в "Булгартрансгаз", която започна вчера, е по проекта за разширение на газохранилището "Чирен". Признанието направи изпълнителният директор на дружеството Кирил Равначки по време на брифинг в Министерство на енергетиката.

От своя страна служебният енергиен министър Владимир Малинов заяви, че адмирира проверката. Именно той бе шеф на "Булгартрансгаз" при проектирането и старта на тези проекти.

ПП-ДБ викат Малинов да обясни какво търси европрокуратурата в "Булгартрансгаз"

ПП-ДБ викат Малинов да обясни какво търси европрокуратурата в "Булгартрансгаз"

Малинов ще даде обаче брифинг

Проектът за Чирен вече е бил обект на проверка на Агенцията за държавна финансова инпекция (АДФИ), която не е установила никакви нарушения.

Малинов добави, че по проекта няма извършени никакви строителни дейности и плащания. Едновременно с това Малинов заяви, че още днес ще разпореди на Български енергиен холдинг (БЕХ) и "Булгартрансгаз" дейностите по проекта да бъдат спрени до приключване на проверката.

И Кирил Равначки, и Владимир Малинов увериха, че се оказва пълно съдействие от страна на "Булгартрансгаз" за достъп до информация и съдействие на европрокуратурата.

Чирен увеличава капацитета си до 1 млрд. кубически метра газ

Чирен увеличава капацитета си до 1 млрд. кубически метра газ

Продължава разширението на проекта

От Министерство на енергетиката припомниха за проекта:

Проектът за Разширение на подземното газохранилище "Чирен" е проект от "общ интерес" (ПОИ) съгласно Регламент (ЕС) 347/2013, приоритетен коридор: Връзки север-юг между газопреносните мрежи в Централна източна и Югоизточна Европа (NSI East Gas). На 22.06.2022 г. "Булгартрансгаз" ЕАД и Европейската изпълнителна агенция по климат, инфраструктура и околна среда (CINEA) подписаха Грантово споразумение за съфинансиране на разширението на ПГХ "Чирен" със следните идентификационни номер и наименование:. Проект 101069718 — 6.20.2-BG-W-M-21-Разширение на ПГХ "Чирен". Съгласно Грантовото споразумение за реализацията на проекта е в размер до 77 910 018 евро. Финансирането представлява 25,3% от общата стойност на проекта. Останалата част от проекта се реализира със собствени средства на "Булгартрансгаз" ЕАД и заемно финансиране. По грантовото споразумение се финансират дейности по първите две направления - надземна част и сондажен фонд.

За реализацията на Проекта през месец август 2022 г. бяха обявени следните обществени поръчки:

  • "Доставка на необходимите материали и оборудване, изграждане и въвеждане в експлоатация на обект: Разширение на капацитета на ПГХ "Чирен - надземна част", с референтен номер: 220-080;
  • "Устройствено планиране, инвестиционно проектиране, доставка на необходимите материали и оборудване, изграждане и въвеждане в експлоатация на строеж: Разширение на капацитета на ПГХ Чирен-сондажен фонд", референтен номер 220-081;
  • "Инвестиционно проектиране, доставка на необходимите материали и оборудване, изграждане и въвеждане в експлоатация на обект: "Газопровод свързващ ПГХ "Чирен" със съществуващата газопреносна мрежа на "Булгартрансгаз" ЕАД в района на с. Бутан", референтен номер 220-082.

Откриването и провеждането на обществените поръчки беше при стриктно спазване на европейското и българското законодателство. Поръчките са обжалвани и потвърдени от Комисия за защита на конкуренцията и Върховния административен съд и през 2023 г. са сключени договори с избраните изпълнители.

Повече информация за всяка една от цитираните обществени поръчки е достъпна в профила на купувача на "Булгартрансгаз" ЕАД в ЦАИС ЕОП.

Със Заповед от 12.03.2024 г. на директора на Агенцията за държавна финансова инспекция е извършена финансова инспекция на "Булгартрансгаз" ЕАД за проверка за законосъобразност относно спазване на нормативната уредба в областта на обществените поръчки на обществената поръчка с предмет "Устройствено планиране, инвестиционно проектиране, доставка на необходимите материали и оборудване, изграждане и въвеждане в експлоатация на строеж: Разширение на капацитета на ПГХ Чирен-сондажен фонд", в т.ч. основанията на сключения договор съобразно разпоредбите на ЗОП.

Съгласно доклада за извършена финансова инспекция на "Булгартрансгаз" ЕАД от 07.06.2024 г. не са констатирани нарушения при откриването и провеждането на обществената поръчка и сключването на договор с изпълнителя. Изменението на договора е законосъобразно съгласно нормативните разпоредби на ЗОП. Докладът е публично достъпен на интернет страницата на Агенцията за държавна финансова инспекция.