Единодушни сме с останалите работодателски организации за исканата оставка на енергийния министър Теменужка Петкова. Това стана ясно от думите на председателя на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов пред БНР.

Припомняме, в понеделник работодателските организации поискаха оставката на енергийния министър Теменужка Петкова заради увеличената цена на тока за бизнеса. Искането е на Асоциацията на индустриалния капитал, Конфедерацията на работодателите и индустриалците и на Българската стопанска камара.

Работодателите искат оставката на Теменужка Петкова

Работодателите искат оставката на Теменужка Петкова

Енергийният министър не се справя със сектор "Енергетика", смятат от АИКБ, БСК, КРИБ

Въпрос на време е, ако няма никакви нови стъпки от страна на правителството, към позицията за оставка на министъра на енергетиката Теменужка Петкова да се присъедини и Българската търговско-промишлена палата, каза Симеонов. Той обобщи някои от мотивите за исканата оставка.

"Борсата не работи, не функционира така, както би трябвало да функционира една борса в условията на пазарна икономика. Ако тя дава възможност търговците да изкупят малките количества, които се търгуват на борсата, много ясно е, че те, държейки в ръцете си всичкото електричество, формално казано, могат да диктуват цените", каза Симеонов.

Няма мафия в енергетиката, отсече Теменужка Петкова

Няма мафия в енергетиката, отсече Теменужка Петкова

Бизнесът отказал среща на Петкова за цената на тока

По думите му, има очакване да се проявява повече загриженост за бизнеса. Позовавайки се на изказвания на енергийния министър, председателя на БТПП обяснява, че и Петкова е отчела съмнителното единно вдигане на цените от търговците на ток, но вместо да сезира Комисията за защита на конкуренцията, тя проявява неприемлива за нас пасивност.

Не се взимат мерки и по другия недостатък на нашия енергиен пазар - слабата свързаност на вътрешната мрежа с външни доставчици, каза Симеонов.

Цената на тока за бизнеса скача с между 30 и 60% от следващия месец

Цената на тока за бизнеса скача с между 30 и 60% от следващия месец

Работодатели и синдикати готвят съвместни протести

Той очаква ясен диалог и се надява да не се стигне до планирания за 28 февруари протест на работодателски организации срещу цената на тока.

Реформаторите призоваха Теменужка Петкова да провери енергийните дружества

Реформаторите призоваха Теменужка Петкова да провери енергийните дружества

АЕЦ "Козлодуй", НЕК и ТЕЦ "Марица - Изток 2" предлагат над 90% от енергията

Очакваме, че на следващо ниво, в друг формат нещата ще потръгнат. Да се концентрираме върху креативни дейности, а не в протести, което не е нормално за работодателите в една пазарна икономика - да бъдат принудени те да правят протести, а не синдикатите, допълни Симеонов.

Междувременно стана ясно, че Българската фондова борса-София придоби 100% от капитала на Българска независима енергийна борса (БНЕБ). Сделката е на стойност 5.2 милиона лева. Тя е между БФБ-София и Български енергиен холдинг (БЕХ), който беше едноличен собственик на Енергийната борса.

4 милиона лева от цената са платени при придобиването на акциите, останалите 1.2 млн. лв. ще бъдат преведени на три равни вноски. Енергийната борса ще оперира като дъщерна компания на БФБ-София.