Представителите на бизнеса у нас са оказали да присъстват на среща с министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Това заяви пред bTV ресорният министър.

Цената на тока за бизнеса скача с между 30 и 60% от следващия месец

Цената на тока за бизнеса скача с между 30 и 60% от следващия месец

Работодатели и синдикати готвят съвместни протести

"Електрическата енергия има своята цена. Когато говорим за малките фирми и битовите потребители, те участват на енергийния пазар, а цената се определя от КЕВР. Големите фирми са на свободния пазар още от 2013 г. Естествено цената на свободния пазар ще се определя от търсенето и предлагането. Това, което се случи с българския бизнес, ние организирахме срещи, но за моя изненада, бизнесът отказа да присъства."

Петкова не се съгласи с квалификацията на бизнеса, че в енергетиката работят мафиоти.
"Със сигурност няма идеална среда и има много неща, които трябва да бъдат оптимизирани. Работим в сектора да има ред", така министър Петкова коментира има ли корупция в сектора.

Бизнесът вижда икономическа шизофрения в българската енергетика

Бизнесът вижда икономическа шизофрения в българската енергетика

България има администрация да управлява целия свят

Коментара на Петкова идва в отговор на твърденията на председателя на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев. На пресконференция на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), която се проведе на 22 януари във връзка със спекулативното увеличение на цената на тока за бизнеса, Домусчиев заяви, че като се говори за държавната енергетика, трудно може да се каже нещо хубаво. "Трудно може да се преструктурира такава мафиотска организация", отсече тогава Домусчиев. По думите му страната трябва първо да захранва собствените си нужди, "преди да започнем да изнасяме, защото тези нужди осигуряват на индустрията и по-високите заплащания. След това трябва да мислим как да подаряваме тази енергия".
Припомняме, в хода на срещата изпълнителният председател на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев заяви, че българската енергетика има свръхвъзможности, в същото време търсене няма, а цените се покачват. По думите му това е икономическа шизофрения, която се дължи на лошо и порочно управление.

Вчера Петкова разговаря с посланика на Турция у нас Хасан Улусой. На срещата двамата обсъдиха възможностите за износ на електроенергия от България за Турция.

Петкова обсъжда износ на ток към Турция с посланика на страната у нас

Петкова обсъжда износ на ток към Турция с посланика на страната у нас

При положение, че се готви увеличение на цената на тока за бизнеса с между 30 и 60%

Петкова уточни, че така и не е станало ясно кои са тези фирми, които предлагат 120-140 лв. на мегават при положение, че цената е около 76 лв. Тя изрази учудване, че бизнесът не е сезирал КЗК за тези цени, а за монополно положение на АЕЦ "Козлодуй.

Припомняме, на 25 януари от Асоциацията на организациите на българските работодатели сезираха Комисията за защита на конкуренцията за цените, определени на пазарите за търговия на едро с електроенергия.

Работодателите сезираха КЗК за цените на тока

Работодателите сезираха КЗК за цените на тока

АЕЦ Козлодуй и ТЕЦ Марица изток 2 ЕАД дават 54% от годишното производство на ток

За АЕЦ "Белене" Петкова уточни, че дебатът тепърва предстои. Има сериозен инвеститорски интерес от голяма китайска компания, но няма сериозни преговори, защото още няма решение на втората централа.

"С промените в енергийния сектор у нас и в Европа трябва да сме балансирани, за да защитим своята енергийна сигурност", категорична беше тя.

"Не можем да продадем оборудването без конструктура на проекта, а той е Росатом. До този момент в проекта са дадени 3 млрд. лв. Трябва да решим как този ресурс да бъде използван", заяви още тя.

Оборудването за АЕЦ "Белене" ръждясва, предупреди Румен Овчаров

Оборудването за АЕЦ "Белене" ръждясва, предупреди Румен Овчаров

Делян Добрев манипулирал данни за нуждата от повече електроблокове у нас