Министърът на енергетиката Теменужка Петкова и посланикът на Турция у нас Хасан Улусой обсъдиха възможностите за износ на електроенергия от България за Турция. Двамата проведоха разговор за потенциала на енергетиката за развитие и задълбочаване на отношенията между двете страни.

Цената на тока за бизнеса скача с между 30 и 60% от следващия месец

Цената на тока за бизнеса скача с между 30 и 60% от следващия месец

Работодатели и синдикати готвят съвместни протести

Освен износа на електроенергия двамата коментираха и развитието на проекта за междусистемна газова връзка между България и Турция, както и модернизацията на транзитния газопровод към Турция.

От своя страна Петкова акцентира върху енергийната сигурност и диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ както за нашата страна, така и за целия регион на Югоизточна Европа като основен приоритет в работата на правителството в областта. Министърът запозна и посланика с концепцията за изграждане на европейски газоразпределителен център "Балкан".

Бизнесът вижда икономическа шизофрения в българската енергетика

Бизнесът вижда икономическа шизофрения в българската енергетика

България има администрация да управлява целия свят

Припомняме, на пресконференция на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), която се проведе на 22 януари във връзка със спекулативното увеличение на цената на тока за бизнеса, председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев заяви, че електроенергията и газта са суровини, а не продукти с висока добавена стойност. "Ние първо трябва да захранваме собствените си нужди, преди да започнем да изнасяме, защото тези нужди осигуряват на индустрията и по-високите заплащания. След това трябва да мислим как да подаряваме тази енергия."
По думите на Домусчиев "...като говорим за държавната енергетика, трудно може да кажем нещо хубаво. Трудно може да се преструктурира такава мафиотска организация".

В хода на срещата изпълнителният председател на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев заяви, че българската енергетика има свръхвъзможности, в същото време търсене няма, а цените се покачват. "Това е икономическа шизофрения, която се дължи на лошо и порочно управление", отсече той.

Работодатели се чудят ще има ли прозрачност на пазара на електроенергия

Работодатели се чудят ще има ли прозрачност на пазара на електроенергия

АОБР счита, че на свободния пазар електроенергия се предлага само от АЕЦ Козлодуй, ТЕЦ Марица изток 2 и понякога от НЕК

Припомняме и че работодателите подготвят протести във връзка с поскъпването на електроенергията за бизнеса.
Този въпрос дори събра на една маса работодатели и синдикати - на 20 декември 2017 година синдикати и работодатели седнаха на една маса, за да обсъдят проблема със спекулативното повишаване на цената на тока. Те призоваха министърът на енергетиката Теменужка Петкова да предприеме конкретни мерки по въпроса.
Тогава председателят на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов заяви: "В залата се каза нещо важно, когато работодатели и синдикати са на "един акъл", значи нещо в държавата не е наред."

Синдикати и работодатели зоват Петкова за мерки срещу поскъпването на тока

Синдикати и работодатели зоват Петкова за мерки срещу поскъпването на тока

Когато работодатели и синдикати са на "един акъл", значи нещо в държавата не е наред