Договорено е да се признае пълния размер на дължими към АйСиДжиБи АД (ICGB) неустойки.

Преговорите са водени от министерство на енергетиката заедно с мениджмънта на дружеството АйСиДжиБи АД и изпълнителя на строителството на междусистемната газова връзка Гърция-България, съобщават от МЕ.

От министерството отчитат постигнатата договореност като успех, който се дължи на "изключителната техническа и юридическа подготовка по всички спорни въпроси и на прозрачния и конструктивен подход при отстояването на позицията ни". В прессъобщението не се посочва нито една сума на претенция или договореност. От АйСиДжиБи АД заявяват, че детайлите остават конфиденциална информация, но изразяват удовлетворение от приятелското решаване на спора и постигнатите договорености, които успешно защитават интересите на оператора.

Прессъобщението от МЕ обяснява:

  • Постигнато споразумение изцяло защитава интересите на ICGB и България. Договорът с гръцката "Авакс" подлежи на индексиране съгласно Закона за обществените поръчки и приетата процедура, което се прилага при всички договори, засегнати от инфлацията и ковид - практика, наложена и в България, и в Европа.
  • Защитената позиция е, че тази индексация напълно урежда всички претенции, свързани с инфлацията, и допълнителни плащания не са дължими.
  • Техническите експерти са отхвърлили всички искания за приемане на допълнителни обеми от извършена работа. "Авакс" оттегля всичките си претенции и поема ангажимент да изплати компенсацията за забавянето.
  • Със споразумението се избягва последващ евентуален арбитраж, което би струвало милиони в адвокатски разходи и технически експертизи и би бил с неясен резултат.
След месеци забавяне: Интерконекторът с Гърция вече е готов
Обновена

След месеци забавяне: Интерконекторът с Гърция вече е готов

Очаква се газовата връзка с Гърция да бъде открита официално с церемония в събота в НДК

"С това споразумение приключваме няколкомесечни напрегнати преговори. Гръцката страна имаше претенции за десетки милиони, свързани според тях с допълнителни дейности по строежа и увеличението на цените. Нашите насрещни претенции са свързани с компенсации във връзка със забавяне на строителството", се цитира министър Христов.

Споразумението следва да се одобри от акционерите в ICGB.

Припомняме, междусистемната газова връзка "Комотини - Стара Загора", по която страната ни ще получава по 1 милиард кубически метра природен газ годишно, след много перипетии, включително и политически обвинения, официално влезе в експлоатация на 1 октомври с тържествена церемония, проведена в НДК в столицата.