Партиите трябва да изключат темата за новото ядрено гориво на АЕЦ "Козлодуй" от предизборните си дебати. Това е позицията на председателя на Българския енергиен и Минен Форум (БЕМФ) д-р Иван Хиновски.

Според Хиновски е притеснително, че тази тема се включва в предизборните дебати, защото спекулациите в тази връзка са опасни и вредят на имиджа на България, защото се компрометираме като страна, в която е възможно въпроси свързани с ядрената безопасност да бъдат политизирани и дори повлиявани от политици.

Също така председателят на БЕМФ посочва, че непрофесионалното лансиране на мнения по темата "от хора, които и хал хабер си нямат за сложния процес, който се извършва в АЕЦ "Козлодуй", е опасно за ядрената безопасност и внушават тревоги и грешни очаквания в обществото.

АЕЦ "Козлодуй" прекратява договора за доставка на ядрено гориво от Русия

АЕЦ "Козлодуй" прекратява договора за доставка на ядрено гориво от Русия

Заредени са първите 43 касети американско гориво в блок 5 на централата

Българските политици и критици на решението за смяна на ядреното гориво в АЕЦ"Козлодуй" дължат повече доверие на компетентния български регулаторен орган Агенцията за ядрено регулиране (АЯР), който положи огромни усилия в срок да извърши всички необходими анализи, категоричен е Иван Хиновски.

В позицията си той обръща внимание и на това, че опитите за ревизиране на решението са безуспешни, "дори и от най-ревностните привърженици на предишния модел, просто защото те не са запознати, но дори и не желаят да се запознаят с предимствата на новото ядрено гориво".

Хиновски изтъква, че смяната на старото с новото ядрено гориво не е обикновено техническо решение, както мнозина политици спекулативно го представят, а е много сложен научно-изследователски процес за обосновка на безопасността и икономическата целесъобразност. Също е спекулативно твърдението, че е била прескочена междинната фаза на въвеждане на водещи (тестови) касети, което се опровергава от специалистите като ненужна, при положение, че това гориво вече се прилага в редица щатни горивни зони в Украйна и вече и в Чехия.

И логично стигнахме до любопитния извод, че българските политици, ако не нещо друго полезно, изобретиха третото приложение на ядрената енергетика - политическото, наред с досега познатите: за мирни цели и за военни цели, завършва позицията си Иван Хиновски.

АЕЦ „Козлодуй“ получи лиценз за новото ядрено гориво

АЕЦ „Козлодуй“ получи лиценз за новото ядрено гориво

Първата доставка на горивото пристигна на 20 април