Министърът на енергетиката Румен Радев обяви конкурсна процедура за избор на представител на държавата в Надзорния съвет на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД. Това съобщиха от пресцентъра на министерството на енергетиката.

За поста може да бъде избран български гражданин или гражданин на ЕС, на държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство или на Конфедерация Швейцария. Кандидатите за позицията трябва да притежават висше образование, степен "магистър" в една от следните професионални области: "Социални, стопански и правни науки", "Технически науки", "Природни науки, математика и информатика".

От тях се изисква също не по-малко от осем години опит на ръководна позиция на компания в областта на енергетиката, преработката на нефт и производството на нефтопродукти и инженерната химия. Добрата репутация и компетенциите в областта на стратегическото планиране или финансовия мениджмънт са другите критерии за подбор на кандидатите.

От Министерството на енергетиката поясняват, че конкурсът ще се проведе в три етапа: проверка на допустимостта на кандидатите, писмено представяне на концепция за упражняване на правата на държавата и устно интервю. Документи за участие в конкурса ще се приемат в Министерството на енергетиката до 31 август включително.

"Лукойл Нефтохим Бургас" АД е акционерно дружество с двустепенна система на управление. Държавата, чрез Министерството на енергетиката, е притежател на една акция, клас А, с особени права. Министърът на енергетиката упражнява правата на държавата чрез свой представител в Надзорния съвет на дружеството.

Припомняме, че през юли ПП/ДБ повдигна отново темата за прекратяване на концесията на "Лукойл" за пристаище Росенец. От Лукойл отрекоха да са нарушавали по какъвто и да е начин концесионния договор. Делян Добрев от ГЕРБ дори предложи отпадане на дерогацията за България да купуване руски петрол. Президентът Румен Радев съзря в идеята за прекратяване на концесията коорперативни интереси.

Кабинетът гледа на тръбата Бургас - Александруполис като резерва при оттегляне на "Лукойл"

Кабинетът гледа на тръбата Бургас - Александруполис като резерва при оттегляне на "Лукойл"

Включваме се в концесиите на пристанищата в Кавала и Александруполис