Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) обсъди на открито заседание поскъпването на парното и тока от 1 юли.

Първоначалните разчети показват, че електроенергията за бита ще поскъпне с 1,99% за абонатите на ЧЕЗ, с 1,5% - за абонатите на ЕВН и с 0,22% за клиентите на "Енерго-Про".

Регулаторът предлага и повишение на цените на парното средно с около 1%. Понижение се предвижда само в София- с 0.88%.

КЕВР започна да мисли за новите цени на тока и парното

КЕВР започна да мисли за новите цени на тока и парното

Окончателно решение ще се вземе на закрито заседание на 30 юни 2017 г.

Представители на дружествата изразиха становищата си по време на заседанието. Топлофикациите и доставчиците на ток възразиха срещу готвените увеличения, тъй като КЕВР не е признала разходите им за амортизация и възнаграждения.

На закрито заседание на 9 юни КЕВР ще приеме проект на решение за цени в сектора. На 13 юни ще се проведе обществено обсъждане. "Предложих на всички енергийни дружества да дойдат, за да чуят не само собственото си мнение, което днес изразиха, но да чуят мнението на различни институции, включително комисии, министерства, граждански сдружения и редови граждани", каза пред журналисти шефът на регулатора Иван Иванов.

ЧЕЗ обяснява защо губи при увеличаване на цената

ЧЕЗ обяснява защо губи при увеличаване на цената

От 100 лв. сметка на битовите потребители за ЧЕЗ остават 8.41 лв.

След това започва да тече 14-дневен срок, в който всички заинтересовани лица могат да депозират предложенията си към комисията. Окончателното решение за цените ще бъде взето на 30 юни. Те ще са валидни от 1 юли 2017 г. до 30 юни 2018 г.

Представителят на ЕВН подчерта, че една от най-големите болници -УМБАЛ "Проф д- р Ст. Киркович" АД в Стара Загора има над 3,2 млн. лв. задължения към ЕВН. В дружеството се работило в доста динамична обстановка.От ЕВН са предприели и съдебно дирене на средствата.

Стана ясно и че дружеството не може да покрие разходите за амортизация в размер на 0,5 млн. лв. От ЕВН възразиха срещу непризнаване на разходите за енергийна ефективност.

Пламен Стефанов от "Енерго-про" определи решението като "сурово". В тежките зимни условия и пиковото натоварване на системата екипите им отстранявали в кратки срокове аварии и разсрочвали сметки. "Считаме, че си свършихме добре работата, а на практика се оказваме наказани", коментира той. Стефанов апелира КЕВР да отложи корекцията на разходите за амортизация за следващата година, както и да предвиди разсрочване на корекцията за неизпълнени инвестиции.