Законово нарушение откриха от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) в предложените от столичната "Топлофикация" цени за парното и топлата вода за следващия регулаторен период.

Вчера в публичното пространство беше разпространена информация, че заявената цена е с 29,11% по-ниска спрямо настоящата.

Със заявлението си за цени на топлинна енергия за периода 1 юли 2024 г. - 30 юни 2025 г. "Топлофикация София" ЕАД за първи път досега и единствена от всички топлофикационни дружества е посочила две различни стойности на еднокомпонентната цена на топлинната енергия, се казва в съобщение на КЕВР. Според регулатора това създава условия за противоречиви тълкувания от страна на обществото и медиите за реалния размер на предложената от дружеството.

"Топлофикация София" предлага по-ниски цени на парното с близо 30% от 1 юли

"Топлофикация София" предлага по-ниски цени на парното с близо 30% от 1 юли

Решението на КЕВР трябва да дойде до 30 юни

Съгласно ценовия модел на КЕВР за изчисляване на цената на топлинната енергия, "Топлофикация София" е посочила цена от 125,08 лв./МВтч. без ДДС на страници 2 и 11 в заявлението си. От регулатора обясняват, че цитираната вчера в публичното пространство цена от 97,78 лв./МВтч. (без ДДС) отразява надвзетия приход на дружеството в размер на 195,932 млн. лв., поради по-ниските цени на природния газ и квотите за въглеродни емисии от предишния регулаторен период. В това от регулаторния орган виждат продължаване на кръстосаното субсидиране на произвежданите от дружеството топлинна и електрическа енергия и намаляване на цената на топлинната енергия за сметка на много висока цена на електрическата енергия.

"Подобен подход осигурява по-ниска цена на топлинната енергия за потребителите на "Топлофикация София" ЕАД, за сметка на по-висока цена на електрическата енергия, заплащана от всички потребители в страната", посочват от КЕВР. В извършеното от топлофикационното дружество от Комисията за енергийно и водно регулиране откриват нарушение на чл.31, т.6 от Закона за енергетиката.

По-късно от топлофикационното дружество, че по никакъв начин не нарушават разпоредбите на Закона за енергетиката, а ценовото им заявление е изготвено в съответствие с всички нормативни документи, както и всичките му предходни ценови предложения.

Министърът убедил АЕЦ Козлодуй да не вдига цените

Министърът убедил АЕЦ Козлодуй да не вдига цените

Ще внесат в КЕВР оптимизиран вариант

Според "Топлофикация София" в заявлението ясно е посочено, че предложената цена от 97,78 лв/МВтч включва корекция от надвзет приход по чл. 8, ал. 10 от Наредбата за регулиране цените на топлинната енергия, вследствие на по-ниските цени на природния газ и на квотите за въглеродни емисии през изтичащия регулаторен период. От дружеството считаме този подход за коректен и открит спрямо потребителите на топлинна енергия и допълват, че той отразява очакванията за ценовите равнища през следващия регулаторен период, предвид динамиката на пазарите.

От "Топлофикация София" не са съгласни с твърдението на КЕВР, че подходът им води до продължаване на кръстосаното субсидиране между произвежданите топлинна и електрическа енергия, защото в ценовото си заявление дружеството заложило равнопоставена корекция от надвзет приход и при цената на електроенергията. От дружеството изтъкват също, че "Топлофикация София" никога и по никакъв начин не е инициирала прилагане на кръстосано субсидиране, а само следва модела, наложен от Комисията за енергийно и водно регулиране в последните години.

От топлофикационното дружество посочват още, че КЕВР като регулатор има правомощията да утвърди или промени направеното ценово предложение и разпределението на надвзетия приход за постигане на баланс между интересите на всички страни в енергийната система, включително и на потребителите.