Който потребява повече, да поема по-голям дял от т. нар. такса сградна инсталация. За това настоя омбудсманът Мая Манолова, която организира за втора поредна седмица среща по повод проблемите на гражданите с топлофикациите.

Този път обаче Манолова покани отговорните институции в лицето на енергийното министерство, КЕВР, парламентарната комисия по енергетика, Комисията за защита на потребителите (КЗП) и представители на самата топлофикация.
Омбудсманът представи краткросрочни и дългосрочни мерки за справяне на проблемите с топлофикационните дружества.

По думите й незабавно, в рамките на един месец, трябва да се вземат мерки за преминаване от вертикална към хоризонтална инсталация при саниране.

Тя настоя и да отпаднат юрисконсултските възнаграждения при съдебни и изпълнителни дела, като се предвиди 15-дневен срок за доброволно изпълнение на гражданите. По тази точка шефът на КЕВР Иван Иванов подкрепи идеята.

Според Манолова трябва да се опростят и сметките, както и да се въведат правила по отношение на фирмите за дялово разпределение. Не на последно място тя изтъкна и проблема с кражбите на топлинна енергия. Сред спешните мерки е и въвеждането на механизъм за установяване на крадците на енергия и ефективни санкции за тях.

Подкрепено от институциите, в лицето на КЕВР, бе и предложението на Манолова в дългосрочен план за бъдат направени промени в Закона за енергетиката и Закона за устройство на територията.

Според нея е необходимо и оптимизиране на административното управление на Топлофикация. Енергийният министър Теменужка Петкова обяви, че ще бъде направена работна група, в която ще влязат представители на всички отговорни в този процес.

Енергийното министерство заявява твърда воля, че всички институции ще работят за решаването на проблемите максимално бързо и по най-добрия начин.

От ведомството са изработили и примерен вариант за отчитане, разпределение и фактуриране на топлинната енергия в сградите етажна собственост.

Председателят на КЕВР Иван Иванов се ангажира комисията да извърши поредица от действия, за да бъде защитен обществения интерес.

Той подкрепи идеята за преминаване от вертикална към хоризонтална сградна инсталация и увери, че това ще намали задълженията на клиентите.

Ще въведем клауза за задължително уведомяване на гражданите преди съдебни изпълнителни дела и ще им дадем 15-дневен срок за плащане на задълженията, ангажира се Иванов.

КЕВР е готов да предостави експертен потенциал за промени в законодателството.

Шефът на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев бе лаконичен, че комисията подкрепя усилията на институциите.

От комисията за защита на потребителите обявиха, че не бива хората, които не използват нещо, да заплащат услугата.

Идеята при саниране на сградите задължително да се преминава от вертикална към хоризонтална инсталация може да доведе до оскъпяване на програмата и до нейното компрометиране. Тази позиция изрази зам.-председателят на Столичния общински съвет Николай Стойнев пред журналисти след проведената среща при омбудсмана. Той изтъкна, че именно по настояване на общинския съвет възможността за смяна на инсталацията е включена в националната програма и тя в момента съществува. Оказвало се обаче, че в София от 130 сгради, които имат сключен договор за саниране, само една е заявила желание за промяна на инсталацията.

По думите му по-добрият вариант е това да се случва по желание на етажната собственост.

Енергийният министър Теменужка Петкова пък изтъкна, че работната група, която ще бъде създадена ще обсъди всички предложения, които излязат. Стана ясно обаче, че енергийното министерство има вариант, при който да се плаща 30% от т.нар. такса сградна инсталация от всички живущи в сградата. Петкова обаче изрично подчерта, че това е само идея, която на практика са видели в другите европейски държави и тепърва ще бъдат обсъждани всякакви варианти.

Тя напомни, че има директива, която България е транспонирала в националното си законодателство, и която изисква при строителство на нови сгради задължително да се изгражда хоризонтална инсталация.

По отношение на изтичащия срок за търсене на заема за НЕК, Петкова подчерта, че вчера е постъпила първата оферта. До петък се очакват още предложения. Ще се направи оценка и ще изберем тази с най-добри условия за БЕХ, обяви енергийният министър.