"Компенсацията ще подобри малко състоянието на топлофикациите, но няма да реши проблема. Тъй като няма такива пари в държавата, които да компенсират разликата в цената на газа при правените изчисления и тази, която е в момента. Би трябвало според цената на входа да се определя цената на изхода. Най-нормалното е двете цени да следват един и същи темп. ". Това коментира председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества инж. Кремен Георгиев за "Денят ON AIR" на Bulgaria ON AIR.

Песимист е той и за ползите от мораториума върху цената на електроенергията като мярка за спиране на поскъпването. Според него, сериозно поскъпване е най-вероятно да се очаква. 

Прогнозите му са за скок на сметките с поне 50% след падането на мораториума. Скокът в сметките за парно може да е и по-голям.

"Колкото повече отлагаме вдигането на цената, толкова по-голям ще е скокът в сметките. Отдавна се говори за над 50% увеличение. То трябваше да се случи от 1 януари. Но мораториумът го изпревари", заяви енергийният експерт.

Васил Велев за цените на тока: С мораториум или решение на парламента не става

Васил Велев за цените на тока: С мораториум или решение на парламента не става

Според него трябва да се действа, докато има екстремни цени

Припомняме, че компенсирането на "Топлофикация" - София за високите цени на природния газ очаква одобрение от Европейската комисия. Механизмът за получаване на тези компенсации вече е изпратен за одобрение от ЕК, в него софийската Топлофикация е включена за месеците декември 2021 и януари 2022 г.

Министерство на енергетиката предлага директно компенсациите да се насочат за покриване на част от фактурите за природен газ към съответния доставчик. Очаква се компенсациите да са в размер около 140 млн. лв. общо за крайните битови потребители и топлофикационните дружества.

Регулираната цена на природния газ в цената на топлинната енергия за първото тримесечие на 2022 г. е 48,80, а цената на природния газ постоянно се увеличава - през декември тя беше 102,33 лв., а през януари 2022 г. - 133,41 лв. Това води до натрупване на загуби.

Правителството ще компенсира бизнеса заради рекордно високите цени на тока за всеки един месец. Това увери миналата седмица премиерът Кирил Петков.

Болниците искат помощ от държавата за справянето с високите цени на тока и газа

Болниците искат помощ от държавата за справянето с високите цени на тока и газа

Проблемите се задълбочават с всеки изминал ден и са нужни спешни мерки за тяхното решаване

Днес премиерът обяви, че обвинения покрай "Булгаргаз" до дни.

Налице са предпоставки мораториумът върху цените на ток, парно и вода да падне още преди крайния му срок. Това заяви преди дни председателят на Народното събрание Никола Минчев.

По думите му още във вторник (1 февруари) ще бъде обнародван законът, с който членовете на КЕВР се намаляват на петима.