Комисията за защита на конкуренцията отново започва задълбочено проучване на намерението на "Еврохолд" да придобие непряк контрол върху предприятията от групата на ЧЕЗ - България. Това се съобщава на сайта на антимонополния орган.

В 30-дневен срок всяко заинтересовано лице може да представи в КЗК информация или становище относно ефекта на концентрацията върху конкуренцията на съответния пазар.

Производството за придобиването на дружествата от групата на ЧЕЗ - България от регистрираната в Нидерландия "Ийстърн Юръпиън електрик къмпани" е започнато, след като Административният съд върна решението на КЗК да не допусне сделката за българските активи на компанията.

ЧЕЗ обжалва блокираната сделка с "Еврохолд"

ЧЕЗ обжалва блокираната сделка с "Еврохолд"

Компанията ще търси правата си и пред международен арбитраж

Ден, след като Комисията за защита на конкуренцията не разреши на "Еврохолд" да закупи активите на доставчика на ток, от компанията майка в Чехия съобщиха, че най-вероятно ще обжалват решението.

"Еврохолд" влезе в сделката за ЧЕЗ през април, след като КЗК отстрани "Инерком" от процедурата. На 20 юни 2019 г. "Eвpoxoлд Бългapия" купи ЧЕЗ cлeд дълги пpeгoвopи мeждy чeшĸoтo дpyжecтвo и бългapcĸaтa "Инepĸoм".

Именно новината, че "Инерком" иска да купи ЧЕЗ предизвика скандал и в правителството, и в българското общество. Bъпpeĸи пъpвoнaчaлнaтa cдeлĸa, пpидoбивaнeтo бe cпpянo oт Koмиcиятa зa зaщитa нa ĸoнĸypeнциятa cлeд шyмнo пpoтивoпocтaвянe oт пoчти вcичĸи пoлитичecĸи cили. Лично познанство бе повод министър Теменужка Петкова да си подаде оставката, която обаче не бе приета.

Обвинения за тъмна сделка бяха отправени и при новината, че "Еврохолд" преговаря с ЧЕЗ.

През август 2019 г. "Еврохолд България" подаде искане в антимонополната комисия за сделката с ЧЕЗ.

КЗК образува производство за активите на ЧЕЗ-България

КЗК образува производство за активите на ЧЕЗ-България

"Ийстърн Юръпиън електрик Къмпани" Б.В. иска да придобие "Еврохолд България"