Дерогацията на руски петрол абсолютно не е необходима на "Лукойл", за да функционира нормално. За "Лукойл" не би трябвало да представлява проблем в рамките на няколко месеца да премине към изцяло неруски петрол. Това заяви пред News.bg енергийният експерт Костанца Рангелова. Според нея преминаването на неруски петрол е възможно за "Лукойл", но и не знае самата рафинерия какво решение ще вземе.

От "Лукойл" се очаква да се съобрази с изискванията на закона и по възможно най-бързия начин да намери възможност да премине към неруски петрол, за да може да се прекъсне цикълът от постоянни дебати и ходене напред-назад по темата.

Тя изтъкна, че цената на горивата няма да се вдигне, ако рафинерията не работи с руски петрол.

Костанца Рангелова посочи, че ако падне дерогацията на руски петрол от "Лукойл", сурово гориво България може да се внесе от всеки край на света, няма никакви ограничения, защото рафинерията е на брега на морето - има достъп до всеки петрол, който може да пристигне по море. Това включва газ от Казахстан и Азербайджан, които ще са сравнително наблизо, защото трябва да пресекат Черно море. През Босфора могат да дойдат до България най-различни видове петрол, както от Норвегия, така и от Близкия изток, така и от Африка. Ограничения от тази гледна точка няма, а дължината на времето, което отнема да дойде от Близкия изток до България, е по-дълъг отколкото да мине през Черно море, но въпреки това времето докрая на годината е абсолютно стандартно за петролната индустрия, така че не би трябвало това да повлияе от логистична гледна точка операция на рафинерията, поясни Рангелова.

Тя уточни, че за внасянето на природен газ страната ни е малко по-ограничена, защото нямаме терминал за втечнен газ, а сме зависими от това, което можем да внесем през Гърция и Турция. Всичко зависи от какви договори можем да сключим с други доставчици, които през терминалите както в Гърция, така и в Турция, да доставят втечнен газ в България, каза Рангелова. Тя увери още, че страната ни няма как да остане на студено през зимата, тъй като както в България, така и в Европа има достатъчно нагнетен природен газ и алтернативни източници за доставката на синьо гориво.

На въпрос, ако войната в Израел продължи и ескалира, това означава ли, че Европа ще се обърне отново към Русия за суров петрол, Рангелова обясни, че войната влияе на цените на горивата, особено на търговците и спекулативната търговия на газ и петрол се влияе от такъв тип геополитически напрежения. Използването на втечнен природен газ и по някакъв начин пренареждане на търговията на природен газ на глобално ниво е възможно. Не мисля, че връщането към руски газ е позитивно или би могло да помогне в този тип геополитическо напрежение, защото така или иначе руският газ е още по-малко надежден, отколкото който и да е друг източник в тази ситуация, коментира Костанца Рангелова.

ПП/ДБ против да се работи на коляно за "Лукойл"

ПП/ДБ против да се работи на коляно за "Лукойл"

Нищо не налага извънредно заседание и то преди текстовете да са готови