Омбудсманът Мая Манолова иска справка за размера на присъдените юрисконсултски възнаграждения по съдебни и изпълнителни дела, заведени от „Топлофикация София” ЕАД през миналата година. Тя е поискала справката от изпълнителния директор на дружеството Георги Беловски, съобщават от кабинета на Манолова.

Припомняме, че преди месец Мая Манолова внесе в парламента предложение за промяна в Гражданския процесуален кодекс за отмяна на  юрисконсултските такси, събирани от „Топлофикация“ и други монополни дружества. Предстои въпросната промяна да бъде гласувана в пленарна зала.

Обществената защитничка отправя още 9 въпроса към шефа на монополното дружество. Сред тях са колко от присъдените на „Топлофикация” за 2015 г. юрисконсултски възнаграждения са събрани, как са осчетоводени и как са разходвани. Тя иска да разбере и какъв е броят на юрисконсултите, работили в дружеството през 2015 г. и какъв е размерът на трудовите им възнаграждения за същата година. Манолова отправя питане и какъв е размерът на средствата, които „Топлофикация” е изразходвала, за да се повиши квалификацията на юрисконсултите, както и за предоставяне на здравословни условия на труд.

Мая Манолова настоява да получи отговор на въпроса миналата година какъв е бил броят на заведените срещу длъжници съдебни и изпълнителни дела, какъв е размерът на внесените върху юрисконсултските възнаграждения данъчни за м.г., каква част от размера на присъдените за 2015 г. юрисконсултски възнаграждения са изплатени на юрисконсултите в дружеството, какъв е броят на сключените с адвокати договори за правна помощ и процесуално представителство за 2015 г. и какъв е размерът на получените от тях възнаграждения.

Десетият въпрос, на който Манолова иска да получи отговор от шефа на монополното дружество, е по колко съдебни и изпълнителни дела миналата година са ползвани услуги от адвокат.

От кабинета на омбудсмана допълват, че Манолова отправя въпросите си на основание на член от Закона за достъп до обществена информация.

По нейна информация чрез започнатите срещу 21 000 столичани дела само през миналата година „Топлофикация София” е събрала над 15 млн. лв. от потребителите. В производствата дружеството било поискало пред съда минимум 300 лв., 350 лв. пред частен съдебен изпълнител. По исковото производство били дължими 300 лева.

Манолова нееднократно е застъпвала позицията си, че по дефиниция „Топлофикация” следва да предоставя на хората социална услуга от първа необходимост, която не могат да получат от друго дружество. Вместо това, те получавали рекетьорско отношение, недоволства омбудсманът.