Договорът между "Булгаргаз" и SOCAR за доставка на 1 млрд. куб. м газ от находището "Шах Дениз 2" е ключов за нашите приоритети в енергийната област.

Очаква се газ да потече от 2020 г. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на откриването на петото заседание на междуправителствената българо-азербайджанска комисия за икономическо сътрудничество. Заседанието е в София.

От българска страна съпредседател на комисията е енергийният министър Теменужка Петкова, а от азербайджанска - министърът на селското стопанство на Република Азербайджан Инам Каримов.

Възможностите за участие на SOCAR в битовата газификация в България бяха споменати от нашия енергиен министър.

Радев вижда основа за силно сътрудничество в енергетиката с Азербайджан

Радев вижда основа за силно сътрудничество в енергетиката с Азербайджан

Президентът обсъди доставките на газ с първия дипломат на Азербайджан

В уверение на усилията на правителството за осигуряване на диверсификация на газовите доставки министър Петкова изтъкна изграждането на интерконектора с Гърция, чиято реализация, по думите й, е необратим процес. Диверсификацията на газовите ни доставки ще става с изграждане на междусистемните връзки със съседните държави.

Откриха първата авиолиния между България и Азербайджан
Обновена

Откриха първата авиолиния между България и Азербайджан

29 евро е цената на билета в една посока

Всички основни тръжни процедури в момента са в ход, увери Петкова. Очаква се връзката да бъде въведена в търговска експлоатация през 2020 г. Тогава трябва да тръгнат и първите количества природен газ от Азербайджан. Тези доставки ще задоволят около 30% от потреблението в България, което е сериозен дял и ще повиши значително енергийната сигурност на страната.

Откритата в началото на тази година пряка въздушна линия между двете държави също е фактор за задълбочаване на търговските връзки, подчерта енергийният министър.

Тя отбеляза увеличението на взаимния стокообмен, който е увеличен през 2017 г. спрямо 2016 г. с повече от 38%.

Какаракачнов отива на изложение за военна техника в Азербайджан

Какаракачнов отива на изложение за военна техника в Азербайджан

В изложението "ADEX-2018" ще участват 209 фирми от 32 страни

В рамките на заседанието двамата съпредседатели на комисията Теменужка Петкова и Инам Каримов обсъдиха и други сектори с потенциал за задълбочаване на взаимните контакти между България и Азербайджан.

Българският министър изтъкна дългогодишните традиции на страната ни в областта на селското стопанство, хранително-вкусовата промишленост, туризма. По нейните думи това са области с потенциал за развитие. За тях може да се организира двустранен бизнес-форум, на който да бъдат насърчени контактите на фирмено равнище.

Порошенко: ТАНАП ни доставя газ от Азербайджан през България и Румъния

Порошенко: ТАНАП ни доставя газ от Азербайджан през България и Румъния

Той съобщи новината по време на официалната церемония

Министър Петкова подчерта добрите макроикономически показатели на страната - България е една от водещите държави от ЕС, които очакват ръст на БВП около 4 % през тази година. Данъците в страната са сред най-ниските в ЕС, което ни прави атрактивна инвестиционна дестинация, заключи тя.