Около 1 000 миньори и енергетици от "Мини Марица-изток" и ТЕЦ "Марица-изток 2" излязоха на протест на площад "Княз Александър I Батенберг" в София в защита на работните си места. Протестът се провежда при засилено полицейско присъствие.

Причината за недоволството е неяснотата около бъдещето на "енергийното сърце" на България, което по думите им, осигурява 45% от електроенергията в страната и работните места в региона.

Оставаме без ток, ако Мариците спрат, предупреждават синдикатите

Оставаме без ток, ако Мариците спрат, предупреждават синдикатите

Или токът ще е безбожно скъп

Те искат конструктивни мерки в кратък срок, придружени с анализ, които да доведат до реална перспектива за финансова стабилност на двете държавни дружества.

Теменужка Петкова: 1/4 от квотите за ТЕЦ "Марица изток 2" са закупени

Теменужка Петкова: 1/4 от квотите за ТЕЦ "Марица изток 2" са закупени

България не подкрепя по-амбициозни цели, свързани с въглеродните емисии

Протестиращите искат и спешни мерки, взети на базата на анализ, които да доведат до финансова стабилност на двете дружества Мини "Марица Изток" и ТЕЦ "Марица-Изток". Очакванията им са за нова енергийна стратегия с хоризонт 2030-2050 г.

Един от протестиращите заяви за news.bg, че миньорите и енергетиците трябва да имат работа, за да могат да си изкарват заплатата и да си изхранват семействата. Той се закани, че протестите и стачките продължават дотогава, докогато не бъдат чути техните искания.

Демонстрантите носят и плакати с надписи: "Ние не замърсяваме електроенергията в България" и скандират "Победа", "Мафия", "Оставка".

Миньори и енергетици протестират в Раднево

Миньори и енергетици протестират в Раднево

Причината е неясното бъдеще на енергийния отрасъл в района

Лидерът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов е на мнение, че ако се затвори комплексът "Марица-Изток" има заплаха за енергийната сигурност. Според него около 150 хил. души ще останат без работа. Той посочи, че най-лошият сценарий е да няма никакъв ток.

Манолов обясни, че в момента държавата през НЕК плаща изцяло вредните емисии на два от ТЕЦ-овете в басейна "Марица-Изток" и помага на третия.

"Никой не може да направи прогноза каква ще е цената на тока, ако се спрат ТЕЦ-овете в страната. Ако сега трябва да внасяме ток, бихме го внасяли на около 170 лв. Но ако ние не произвеждаме тази електроенергия, скромните прогнози са за поне двойно увеличение", заяви той.

Синдикалният лидер поясни, че ако се затвори комплексът "Марица-Изток", има заплаха за енергийна криза в страната. Според Манолов, там е индустриален район и там хората не могат и няма какво друго да работят изобщо.

Русенските енергетици местят протеста си в София

Русенските енергетици местят протеста си в София

Блокираха Дунав мост

На въпрос какво ще стане, ако България не успее да защити позицията си пред ЕК, той отговори, че това не е само позиция на България, а ще има цяла коалиция на държавите, които искат по-плавен преход.

Според Манолов големите притеснения ще дойдат, ако се наложи протестиращите да отидат в Брюксел.

Теменужка Петкова очаква до 31.12 дерогацията на ТЕЦ "Марица изток 2" да е факт

Теменужка Петкова очаква до 31.12 дерогацията на ТЕЦ "Марица изток 2" да е факт

Никой не би си позволил да посегне на въглищните централи, категорична министър Петкова

Заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов обясни пред журналистите, че конкурентоспособността на българската икономика изцяло зависи от българската енергетика. Министерство на икономиката е съпричастно към исканията на протестиращите и правителство ще положи максимални усилия секторът да работи за българската икономика, за конкурентоспособността ѝ, което е важно, стана ясно още от думите му.

Зам.-министърът на икономиката обеща на всички протестиращи, че те ще продължат да работят.

Нено Димов към енергетиците: Подкрепям търговията с емисии

Нено Димов към енергетиците: Подкрепям търговията с емисии

От самото начало сме заедно с Полша, увери екоминистърът

Протестиращите енергетици организират и протестно шествие. То тръгна от площад "Княз Александър I Батенберг" в посока ул. "Г. Раковски", Министерство на икономиката, ул. "Г. Раковски", Представителство на ЕК в България, ул. "Г. Раковски", бул. "Цар Освободител", Президентство, бул. "Княз Ал. Дондуков", КЕВР, бул. "Княз Ал. Дондуков", ул. "Веслец", Министерство на енергетиката, ул. "Триадица", ул. "Сердика", ул. "Искър", ул. "Екзарх Йосиф", бул. "Мария Луиза", Министерство на околната среда и водите, бул. "Мария Луиза", бул. "Тодор Александров" и бул. "Цар Освободител".