Вчера миньори и енергетици от "Мини Марица-изток" и ТЕЦ "Марица-изток 2" се събраха в Раднево с настояване за яснота как ще продължи да работи енергийният комплекс. Синдикатите разговаряха по въпроса и с премиера. Днес протестът им продължава в София.

Митингът ще започне в 13.00 часа, а протестиращите ще минат под прозорците на Президентството, Министерството на икономиката, Министерството на енергетиката и Министерството на околната среда и водите.

Ако комплексът на Мариците се затвори, или няма да имаме ток, или той ще е безбожно скъп.

Миньори и енергетици протестират в Раднево

Миньори и енергетици протестират в Раднево

Причината е неясното бъдеще на енергийния отрасъл в района

Ако сега токът е 120 лева, то при неправилно решение за Мариците, ще стане 200 - никое домакинство не може да поеме такива разходи.

За това предупреди в студиото на Нова телевизия лидерът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. Той и лидерът на КНСБ Пламен Димитров бяха категорични, че миньорите и енергетиците имат много ясно съзнание за битката си и разбират за какво точно стачкуват. Това ги отличава от другите протести в последно време.

Синдикалистите заявиха, че настояват за диференциран подход в ЕК по отношение на емисиите.

Теменужка Петкова: 1/4 от квотите за ТЕЦ "Марица изток 2" са закупени

Теменужка Петкова: 1/4 от квотите за ТЕЦ "Марица изток 2" са закупени

България не подкрепя по-амбициозни цели, свързани с въглеродните емисии

В последните години заплащането на емисиите е нараснало 20 пъти, а догодина се очаква да станат 35%. В случая това е една несправедливост на национално ниво. В страните, където има други източници на гориво, това е възможно, но в България няма как да се получи.

Пламен Димитров бе категоричен, че никой няма да ни предложи ток на по-ниска цена, от тази, за която ние го произвеждаме. Освен това синдикалистите се противопоставиха на наложилото се твърдение, че тецовете замърсяват най-много околната среда. По думите на Димитров най-много замърсяват битовите потребители, тъй като изпускат фини прахови частици. Според Манолов зелените заблуди изключително много пречат на развитието и е нужно да се преодолеят. На глобално ниво "религиозният зелен фанатизъм" ни е застрашителен, заяви Пламен Димитров.

ТЕЦ "Марица Изток 2" търси 466 млн.лв за емисии за 2019 г.

ТЕЦ "Марица Изток 2" търси 466 млн.лв за емисии за 2019 г.

Ако такива емисии не бъдат закупени, ТЕЦ-ът няма право да работи

Ако няма устойчиво решение за електроцентралите, се очаква съществено поскъпване на тока, предупреди Димитров. По думите му държавата вече започва да разбира колко е сериозен проблемът. Ако до февруари обаче не се стигне до решение, следващият ни протест ще бъде в Брюксел. В Европа има коалиция по въпроса, защото и Полша и Германия страдат от това. Манолов и Димитров настояват България да стане част от тази коалиция на потърпевшите страни и това трябва да бъде изявено на форума за климата в Катовице следващите дни. "Надяваме се, че Радев и Борисов няма да се карат по този въпрос", посочи Манолов.

Мантрата че тец-овете цапат е лъжа. Цапаме с въглища, които увеличават фините прахови частици. Към момента те са далеч над нормата.

Правителството преговаря с ЕК за помощ за ТЕЦ "Марица Изток 2"

Правителството преговаря с ЕК за помощ за ТЕЦ "Марица Изток 2"

На среща със синдикатите