Енергийният министър Теменужка Петкова се срещна с представители на Департамента по енергетика на САЩ. Срещата се проведе в рамките на Стратегическия диалог на високо равнище - форум за консултации и сътрудничество по глобални, регионални и двустранни въпроси от взаимен интерес за България и Съединените щати.

В срещата участваха американският посланик Херо Мустафа, заместник-асистент секретарят по управление на чисти въглища и въглерод към организацията "Енергия от изкопаеми горива" към Департамента по енергетика на САЩ Лоу Хъркман, Анджелос Кокинос, д-р Джеймс Адамс от Държавния департамент на САЩ.

Беше обсъдена възможността за сътрудничество относно запазването на капацитета на въглищните централи у нас, използвайки опита и технологиите в САЩ.

Петкова: Въглищните централи ще бъдат използвани до 2030 г., с хоризонт до 2050 г.

Петкова: Въглищните централи ще бъдат използвани до 2030 г., с хоризонт до 2050 г.

Чака президентът да я информира, по какви енергийни проекти работи

Петкова посочи, че те осигуряват над 46% от производството на електроенергия за страната. Тя отбеляза, че са значителни са разходите на централите за закупуване на емисии през последните години, което оказва влияние върху цената на произвежданата електроенергия.

На срещата беше отбелязано, че ТЕЦ "Марица изток 2" инвестира над 1.2 млрд. лв. в пречиствателни съоръжения.

От своя страна от Департамента по енергетика на САЩ представиха информация за изследвания и развитие на енергийни системи на основата на въглища, както и за улавяне и съхранение на въглерод. Двете страни се обединиха около възможността за сътрудничество с цел запазване работата на ТЕЦ-овете у нас.

Зелената сделка - скок без запасен парашут или нещо авангардно и иноваторско, пита се Дончев

Зелената сделка - скок без запасен парашут или нещо авангардно и иноваторско, пита се Дончев

Всички трябвало да позеленяваме, но той не искал да бъдем зелени и бедни