В края на декември 2018 г. към електроразпределителната мрежа на ЕРП Север в района на град Русе беше включена нова възлова станция, съобщиха от ЕНЕРГО-ПРО. Тя ще гарантира по-надеждно електрозахранване за няколко населени места в Русенско.

Проектът за нейното изграждане е част от инвестиционната програма на дружеството за изминалата година, а стойността му възлиза на 400 000 лева.

Новата възлова станция е разположена в Индустриалния парк в Русе и захранва четири въздушни електропровода, които осигуряват електрозахранване на населените места на изток от дунавския град (Мартен, Сандрово, Николово и Сливо поле), както и на част от стопанските потребители в Индустриалния парк и Източната промишлена зона в Русе.

Възлова станция "Изток" е проектирана и изградена като модулна комплектна разпределителна уредба от съвременен тип. Проектът е реализиран така, че да осигури сигурно и самостоятелно електрозахранване на електропроводите към нея. Освен че ще ограничи рисковете от прекъсване на електрозахранването, съвременното оборудване във възловата станция ще даде възможност за селективно изключване на отделни участъци от електропроводи с регистрирани аварии, което от своя страна ще намали значително броя на клиентите без захранване.

Новото съоръжение е оборудвано и с автоматизирана система за дистанционно управление, което намалява времето за реакция при аварии.

Районът, който захранва новата възлова станция на ЕРП Север, е един от най-динамично развиващите се в област Русе - в него се наблюдава непрекъснат ръст на жители.

Очаква се съоръжението да повиши сигурността и качеството на електрозахранване на общо четири населени места в Русенско с над 12 000 жители.