Подписаха колективния трудов договор между протестиращите миньори в рудник "Оброчище" и концесионера на мината - дружеството "Евроманган". В разговорите участваха представители на миньорския синдикат "Защита", омбудсманът Мая Манолова и експерти от Министерството на енергетиката, съобщи БНР.

Инвестират в катинари, рудникът е зле, твърдят миньори от "Оброчище"

Инвестират в катинари, рудникът е зле, твърдят миньори от "Оброчище"

Транспорт и медицински прегледи искат протестиращите

След намесата на обществения защитник колективния трудов договор на подземните работници с концесионера бе сключен и бяха предприети стъпки за извеждане на протестиращите миньори.

Манолова слезе на 350 метра под земята, където от понеделник до днес 20 миньори бяха в гладна стачка и отказваха да излязат докато не бъде разписан документът. След като чуха новината лично от Мая Манолова, затова че правата им вече са защитени, а изискванията за увеличение на работните заплати, заплащане на извънреден труд, за ваучери за храна, обезщетения, транспорт и редовни медицински прегледи са удовлетворени, подземните работници излязоха от шахтата. Те бяха престояли там близо 60 часа.

Изискването за Колективен трудов договор е разписано в социалната програма, която е част от условията, залегнали в договора между държавата и концесионера през далечната 1999 г., но така и не е изпълнен в тази му част.

"По основните въпроси, които поставиха миньорите, е постигнато споразумение, което се отнася до увеличение на работните заплати със 158 лева, на надбавката за прослужено време от 0.6% на 0.8%, на заплащане на ваучери и за труд в почивни дни, за осигуряване на транспорт от страна на работодателя за работниците, които пътуват до мината, за редовно извършване на медицински прегледи, предвид високо-рисковата дейност на подземните миньори", каза Манолова.

Договорено е хората, които са репресирани след стачката - спрян им е токът в квартирите, които им предоставя мината, ще получат възможност да се върнат в тези квартири", каза омбудсманът.

По думите й, се е наложило повторно да идва в мината, защото подписаното на 24 март т.г. споразумение между концесионера и миньорите не се изпълнява, заради което работниците настояха за КТД.

Трудовите инспектори искат прокуратурата да им помогне в мина „Оброчище“

Трудовите инспектори искат прокуратурата да им помогне в мина „Оброчище“

Фирмата концесионер им пречи да си вършат работата

В сряда сутринта започна поредната среща между представители на синдиката, миньорите и изпълнителния директор на "Евроманган" Дейвид Уелингс. Тогава започнаха и преговорите за подписване на колективен трудов договор. Тази сутрин председателят на синдикат "Защита" Красимир Митов обясни, че има нагласа за социален диалог.

20 миньори продължават гладната си стачка под земята в рудник"Оброчище"
Обновена

20 миньори продължават гладната си стачка под земята в рудник"Оброчище"

Започнали са репресии срещу стачкуващите

Днес окръжният прокурор на Добрич Пламен Николов обяви, че от 1999-та година, когато е подписан концесионният договор с "Евроманган", няма нито един писмен документ, който да удостоверява за извършени проверки в мината от страна на държавата.

Концесионерите на мина "Оброчище" не плащали и дължимото на държавата

Концесионерите на мина "Оброчище" не плащали и дължимото на държавата

Ангажиментите на "Евроманган" АД не са приложени в публикувания договор

"Дразнещо за работниците е да не знаят кога ще им бъдат преведени парите. Това, което липсва в отношенията между концесионера и работещите в мината е именно уважение от страна на работодателя към миньорите. Всичко би могло да бъде разбрано, ако бъде поднесено по подходящ начин и ако хората бъдат информирани. Настоявам за повече уважение към работниците и служителите, защото това са хора, които дават труда си за нечия печалба. И елементарното, което им се дължи е уважение. Освен това, разбира се, дължимите работни заплати", категорична бе Манолова.

На финала общественият защитник обяви, че се надява да не идва трети път в мината, но ако трябва - ще дойде.

Малко по-рано стана ясно, че Министерството на енергетиката е завело съдебен иск срещу концесионера на мината - дружеството "Евроманган" за неплащане на дължимата концесионна такса. Оказа се, че от две години концесионерът не е плащал на държавата за добива на манганова руда. Сумите възлизат на около 100 000 лева годишно.