Рязкото увеличение на природния газ е поредният натиск върху българския народ и ще доведе до трудно преодолими, а за някои групи от хора - непреодолими проблеми. Това пише омбудсманът Мая Манолова в писмо до Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) срещу поскъпването на газа.

"Без да е още факт решението на КЕВР за утвърждаване новите цени на газа, се провежда открито заседание за обсъждане на доклад относно изменение на цени на електрическата енергия.
Създава се впечатление за хаос и замитане на следи от недалновидни решения или бездействия. Както всички знаем увеличението на цените на основни горива води след себе си увеличение на цените на стоките и услугите, но не и обратното", се казва в писмото на националния омбудсман.

Поскъпването на природния газ неминуемо води до увеличение на цените на електрическата и топлинна енергия, на хранителните продукти, на транспортните и медицински услуги, фармацевтични продукти и т.н.
Убеждението на гражданите е, че при взимане на решенията надделяват интересите на енергийните предприятия, пише Манолова.