Ако КЕВР одобри искането на "Булгаргаз" за увеличение на цената на природния газ с повече от 32% от 1-ви април, цената на хляба ще поскъпне. Българската икономика ще реагира със задължително поскъпване и сериозни загуби за тежката индустрия, прогнозираха представители на реалния бизнес пред БНР.

Най-голямо е потреблението на газ в топлофикациите, химическата промишленост, машиностроенето, стъкларството и хлебопроизводството. Там се очакват и най-големите ефекти от ръста в цената.

По-високи цени на парното и газта от 1 април

По-високи цени на парното и газта от 1 април

Изчаква искането на Булгаргаз за промяна

След като през последните години набраха скорост, докато горивото поевтиняваше, производствата се разшириха, обновиха мощности и затвърдиха пазари, разказват от бранша. Сега тези предприятия биха се оказали в риск именно заради загубата на пазара. Според директора на "Агрополихим" Васил Александров, поскъпването на газа ще се калкулира единствено в сметката на предприятията. "Вече имаме подписани договори и планиране на база на тези цени на газа, които в момента ползваме и утре това ще доведе естествено до загуби".

„Булгаргаз” предлага с над 32 % по-скъп природен газ от април

„Булгаргаз” предлага с над 32 % по-скъп природен газ от април

Дружеството се аргументира

От Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) съобщиха, че природният газ формира около 70% от производствените разходи и поисканото увеличение ще удари фирмите. В числа, според предложението на доставчика "Булгаргаз", синьото гориво трябва да поскъпне от 300 на близо 400 лв. за 1000 куб. метра от 1-ви април. Това е прогнозата без върху базисната цена, която КЕВР ще одобри, да се начисляват акцизът и разходът за пренос.

Това обаче не означава ръст в цените на крайния продукт в индустрията, коментира председателят на федерацията Константин Стаменов.

"Ако поскъпне природният газ, това по никакъв начин не означава, че ще поскъпнат стоките, които тези предприятия произвеждат, защото тези предприятия работят в условия на конкуренция. За сметка на конкурентоспособността някой може и да не е на печалба".

Подобна стратегия не може да се каже за бързооборотните стоки, каквито са храните. И особено за хляба, чието производство 100% е зависимо от газа, каза Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и следкарите.

Очакванията на анализаторите са КЕВР да не допусне поскъпване на цената на газа с 32%, каквото е искането на доставчика. Прогнозите са около 20 на сто, но дори и в такъв размер, поскъпването за предприятията ще бъде тежко. Браншовите организации вероятно ще се опитат да "натиснат" регулатора за по-ниско увеличение на цената на природния газ, смята Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията.

От цените на газа пряко зависят цените на парното и топлата вода. Освен това те оказват влияние и върху цените на тока, тъй като НЕК е задължена да изкупува електроенергията, произвеждана по комбиниран начин от топлофикациите.

Председателя на Асоциацията на топлофикациите Кремен Георгиев заяви, че "Булгаргаз" има основание да иска увеличение на цената, но цифрата е стряскаща. Тъй като идва краят на отоплителния сезон може да се очаква драстично поскъпване на топлата вода.

Със сигурност няма да има промяна в цената на тока за бита от първи април, смята Кремен Георгиев.