Имаме балканска новина в случая с АЕЦ "Белене", това е ястие в което има шарена сол. Така коментира 13-те кандидати за участие в проекта енергийният експерт Еленко Божков пред Нова телевизия.

Относно въпросните компании, които искат да участват в проекта, той отбеляза, че има както сериозни инвеститори, така и поне четири фирми на Христо Ковачки.

"Защо след като Пламен Георгиев може да е консул в Испания, Христо Ковачки да не може да кандидатства като инвеститор в АЕЦ"Белене"?", запита Божков и изрази надежда, че няма да се стигне дотам, ако Ковачки спечели като стратегически инвеститор, енергийният министър да трябва да "брои пари в брой", както в случая с "Брикел".

Петкова изненадана от българските кандидати за АЕЦ "Белене"

Петкова изненадана от българските кандидати за АЕЦ "Белене"

Не е склонна на отстъпки по проекта

От своя страна бившият енергиен министър Трайчо Трайков заяви, че отсъствието на сериозна компания от развит енергиен пазар показва липсата на банкируемост на проекта и каквото и да се случи, то ще е под въздействието на два фактора - участието на българската държава за сметка на данъкоплатеца и геополитическите интереси на страни, които разглеждат страната ни като плацдарм.

Ако българското правителство държи да задвижи този проект, ще има отстъпка от зададената рамка в хода на преговорите, убеден е той.

Според Божков обаче трябва да има сериозно участие на държавата в проекта, тъй като това гарантира бъдещето му.

В България няма място и за АЕЦ "Козлодуй" и за АЕЦ "Белене" - когато те се застъпят, ще трябва "Козлодуй" да се затвори, категоричен бе Трайков, добавяйки, че за да съществуват и двете централи правителството ще е принудено да създаде подобие на свободен пазар, както е в случая с горивата.

7 компании искат да строят АЕЦ "Белене"
Обновена

7 компании искат да строят АЕЦ "Белене"

Скептицизмът е разсеян според Теменужка Петкова

За да гарантираме функционирането на господстващия играч, правим всякакви трикове, обобщи той.

От своя страна Божков подчерта, че е доказано, че има място за един 100-мегаватов блок в енергийната система у нас, като перспективата е да има място дори и за два блока. Той обаче е на мнение, че ако страната ни продължава да се бави с процедурата и с техническия проект на централата, реализацията ще е трудна.

Запитани дали след сделката за Ф-16 със САЩ правителството ще има право да не избере руски инвеститор за АЕЦ "Белене" Трайков заяви, че въпреки че всички се изкушават да правят "подобни елементарни баланси", това не е сериозно за една суверенна държава.

Една нова ядрена централа означава за 50 години напред да предплатим 80% от ядрената енергия, това е икономиката на ядрените централи, обясни бившият енергиен министър. Той прогнозира, че токът от "Белене" ще струва 2 пъти повече от средната цена на тока в България и ще е по-скъп от всяка друга електоренергия, която имаме.

Петкова: ЕК едва ли има нещо против "Росатом" да спечели проекта за АЕЦ "Белене"

Петкова: ЕК едва ли има нещо против "Росатом" да спечели проекта за АЕЦ "Белене"

Всички кандидати стават ясни на 19 август