Президентът на България ще представлява страната ни на заседанието на Европейския съвет в Брюксел на 20 и 21 октомври. Във връзка с предстоящата среща на върха на ЕС, Румен Радев проведе видеоконферентен разговор с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, съобщават от президентството.

Още преди срещата на ЕС, се очаква Европейската комисия да предложи конкретни мерки за справянето с енергийната криза.

Важно е да се гарантира енергийната сигурност за гражданите и бизнеса в ЕС, като се има предвид икономическата и социална нестабилност за отоплителния сезон, упомена Радев в разговора. Необходимо е да се поддържа енергийна автономност и да се използват оптимално енергийните ресурси между държавите в ЕС, заяви българският президент.

Румен Радев увери Шарл Мишел, че обвързването на България с експлозията на Кримския мост, е спекулация, а българските институции успешно доказват това.

Припомняме за взривилият се камион на Керченския мост, за който имаше съмнения, че е минал през България. В следствие на това, прокуратурата се самосезира, а ДАНС също направи проверка. Окончателно и проверяващите институции на България, и Европейската комисия констатираха, че обвиненията към страната ни са неоснователни и недостоверни.

За ЕК обвиненията за българско участие в атаката срещу Кримския мост са недостоверни

За ЕК обвиненията за българско участие в атаката срещу Кримския мост са недостоверни

Говорителят на Комисията Петер Стано заяви, че ЕС ще продължи да оказва военна подкрепа на Украйна