Служебният кабинет е постигнал стратегически успехи в сферата на енергетиката въпреки наследеното лошо наследство от последното редовно правителство на Кирил Петков и всеки следващ кабинет може да е спокоен що се отнася до развитието на сектор Енергетика.

Това бе есенцията в изказването на президента Румен Радев, който взе участие в конференцията "Енергия за зелено бъдеще", организирана от Министерството на енергетиката, провеждаща се в рамките на два дни - 25 и 26 април в столичен търговски център.

"Явно сме достигнали до този етап, в който вече можем много по-свободно да говорим за нашето енергийно зелено бъдеще. Защото, ако си спомняте, само месеци назад бе много трудно да говорим за бъдещето, защото се борихме за всеки ден от настоящето. Припомням как изглеждаше България през август - без доставки на газ, без договори, без организирани търгове, без слотове, без интерконектор, без диверсификация на ядреното гориво", направи своеобразен преглед в близкото минало държавният глава.

Радев попита реторично - къде остана енергийната криза?

"Днес имаме дългосрочни договори за доставка на втечнен газ, имаме завършен интерконектор с Гърция, по който получаваме азерски газ по цените, договорени преди десетилетие, имаме подписано споразумение за достъп до гръцките терминали за втечнен газ срещу достъп на Гърция до Чирен, имаме и това, която само една държава успя да постигне - споразумение с Турция за достъп до всички терминали за втечнен газ и системата на "Боташ". Имаме и начало на инициативата Solidarity ring, която надхвърля мащабите на нашия регион и гарантира сигурността на доставките за цяла Южна и Източна Европа", изтъкна президентът.

Видни са и резултатите на практика, посочи Радев - осезаемо по-ниски цени на газа и горивата в сравнение с периода, когато властта пое служебния кабинет. И продължи с постиженията на ревера на кабинета "Донев" - работата по диверсификация на доставките на петрол посредством проекта за нефтопровод между Александруполис и Бургас, както и плановете за диверсификация на ядреното гориво.

"Виждаме, че служебното правителство успя да реши стратегически за страната задачи и в момента, което и да е редовно правителство да дойде, надявам се час по-скоро, днес има много важни срещи, ще може да започне с летящ старт да започне да гради едно щастливо зелено бъдеще. Защото за следващите 15 години неговите базови проблеми в енергетиката и доставките са решени със стратегически ходове", направи равносметка и на оставеното наследство силният човек на "Дондуков" 2.

Големите хвалби за енергийни успехи на настоящата власт приличат немалко на обявения през януари 2008 Голям шлем - петролопроводът "Бургас - Александруполис", газопроводът "Южен поток" и АЕЦ "Белене" - на президента Георги Първанов.

Зеленото бъдеще и въглероднонеутралната енергетика са важни приоритети, но те следва да се случват премерено и с оценка на рисковете - социални, свързани със загуба на конкурентоспособност и т.н., посочи още Радев.

"Зеленото бъдеще изисква жертви, които се изразяват в по-висока цена на енергията, а това води до намаляване на конкурентоспособност. Вярвам, че няма европеец, който не иска да живее в зелена, екологична среда, но тук въпросът е как да подходим към тази трансформация, защото това е трансформация на самият ни начин на живот."

Газът през май по-евтин с 18 лв.

Газът през май по-евтин с 18 лв.

Според председателят на КЕВР потребителите в България не трябва да притесняват от високи сметки