Ускоряването на работата по изграждането на терминала за втечнен газ край Александруполис и решението на България да увеличи размера на резервирания капацитет на 1 млрд. куб. метра газ годишно. Това е била тема на разговора в рамките на двустранна среща между президента Румен Радев и гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, който е у нас за официалното откриване на работата на интерконектора между България и Гърция. Срещата е проведена преди официалната церемония, която се провежда в НДК.

Румен Радев е заявил и интереса на страната ни да участва в приватизацията и управлението на пристанища в Гърция.

Междусистемната газова връзка между Гърция и България осигурява не само реална енергийна диверсификация за страната ни, но и ще има съществен принос за укрепване на стабилността и икономическото развитие на Югоизточна Европа - това е общата позиция на Румен Радев и Кириакос Мицотакис.

Обсъдено е и стратегическото партньорство между България и Гърция като пример за нашия регион и перспективите за последващо укрепване на регионалната свързаност като най-ефективна мярка за разширяване на веригите на доставки и недопускане на дефицит на енергийни ресурси в региона.

Преди срещата с Мицотакис Румен Радев проведе работна среща и с румънския премиер Николае Чука, на която са обсъдени темите на транспортната свързаност и изграждането на трети мост над река Дунав и за продължаване на работата по останалите проекти.