"Енергийното партньорство между Българи и Русия ще продължи да се задълбочава и развива." Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която взе участие в четвъртото заседание на Работна група "Енергетика", която е част от Междуправителствената българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество. Заседанието на работната група се проведе в Москва. На него присъстваше и министърът на енергетиката на Русия Александър Новак.

По време на заседанието Националният съюз за енергоспестяване на Русия прояви интерес към реализацията на съвместни проекти в областта на комплексната модернизация на българските въглищни централи в контекста на новите европейски екологични изисквания.

Екоминистърът очаква дерогации по новата евродиректива за ТЕЦ-овете

Екоминистърът очаква дерогации по новата евродиректива за ТЕЦ-овете

Кола без катализатор да не може да има първа регистрация, иска екоминистърът

На срещата бяха дискутирани основно въпроси, свързани със сътрудничеството в електроенергетиката, атомната енергетика и газовия сектор.

Акцент в срещата стана интересът на ПАО "Силовые машины" към евентуално разширяване на сътрудничеството при реконструкция на енергийни обекти в България - ТЕЦ "Марица изток" 2, ТЕЦ "Бобов дол", ТЕЦ "София", водноелектрическите централи "Китница", "Ардино", "Бял извор", както и на други енергийни обекти.

В областта на ядрената енергетика между двете страни беше констатирано многогодишното успешно сътрудничество при осигуряване на ядрено гориво и съпътстващи услуги за АЕЦ "Козлодуй". Стана ясно и че активното съдействие на руската страна е спомогнало и за удължаването срока на експлоатация на пети блок на атомната централа до 60 години.

Търсим стратегически частен инвеститор за АЕЦ "Белене"

Търсим стратегически частен инвеститор за АЕЦ "Белене"

Борисов се срещна с министъра на енергетиката на Русия Александър Новак

По време на заседанието руската страна потвърди интереса на "Росатом" за участие в проектите по извеждане от експлоатация на блокове 1-4 на ядрената ни централа, както и заяви готовността на компанията ПАО "Силовые машины" да участва активно в модернизацията на оборудването за АЕЦ "Козлодуй".

Следващото заседание на Работна група "Енергетика" ще се проведе в България.