Руският държавен ядрен концерн „Росатом” е поискал от България бързо да плати 620 млн. евро компенсация за преустановеното строителство на АЕЦ "Белене", съобщиха от компанията, цитирани от "Ройтерс".

През юни Международният арбитражен съд в Женева постанови, че София трябва да плати оборудването, произведено от "Росатом" за проекта, който България изостави през 2012 г. заради финансовата му неизгодност и опасения в Брюксел и Вашингтон заради енергийната зависимост на България от Русия, припомня агенцията на световната общественост.

Обмислят с държавен кредит да платим на руснаците за АЕЦ "Белене"

Обмислят с държавен кредит да платим на руснаците за АЕЦ "Белене"

НЕК не може да тегли кредити

Руската страна настоява решението на арбитражния съд да бъде изпълнено възможно най-скоро”, се натъртва в съобщение на „Росатом”, което идва след срещата вчера в София по казуса на представители на руската компания с енергийния министър Теменужка Петкова и представители на Българския енергиен холдинг.

Руската страна очаква българската страна да изпрати информация относно условията за изплащане на дълга”, добавят от „Росатом”.

Започнахме да уточняваме с Росатом колко дължим за "Белене"

Започнахме да уточняваме с Росатом колко дължим за "Белене"

Българската страна настоява за инспекция на място

„Ройтерс” припомня, че българският премиер е заявил по-рано, че компенсацията, оценена от София на около 560 млн. евро, ще бъде платена изцяло и бързо, за да се избегне плащането на лихви в размер на 167 хил .евро дневно.

България обмисля продажбата на 2000-мегаватовия проект на частни инвеститори, запазвайки малък държавен дял в него, след като опитът да продаде произведеното оборудване на Иран не се реализира, интерпретира казуса „Ройтерс”.