Меморандум за разбирателство и сътрудничество в областта на доставките и търговията с втечнен природен газ е подписан днес между "Булгаргаз" и унгарската MVM CEEnergy. Това става ясно от прессъобщение на президентството.

Държавният глава Румен Радев е в Унгария, където взе участие във форум "Семейството е ключът към сигурността", посветен на демографските въпроси. Румен Радев последователно е провел в Будапеща срещи с президента на Унгария Каталин Новак и министър-председателя Виктор Орбан.

Меморандумът отваря възможност България да участва в пазара за втечнен природен газ за Централна и Източна Европа, продължавайки договорите, подписани по време на служебното правителство с Турция и Гърция, утвърждава президентът и подчертава, че България трябва да има амбицията да се превърне в незаобиколим фактор, който да допринася за сигурността на доставките на природен газ и енергийната диверсификация на нашите съюзници и партньори в Европа.

На срещата си с българския държавен глава премиерът Виктор Орбан е изразил високата си оценка за надеждността на България за доставките на природен газ по Южния газов коридор и е изразил готовност за последващо задълбочаване на двустранното партньорство. Обща е била оценката, че значимостта на Южния газов коридор ще продължи да нараства и са необходими последващи действия за увеличаване на капацитета за пренос на природен газ през България.