Според СДС има две причини за рязкото поскъпване на тока. Това става ясно от тяхна официална позиция по въпроса.

От една страна, някой прави свръхпечалба от цената на тока, а от друга - това е пореден опит да се убеди обществото, че има дефицит на електроенергия и трябва да се рестартира АЕЦ "Белене", посочва се в становището на партията.

Те обаче категорично отхвърлят тези твърдения, подчертавайки, че България има мощности "в излишък". В подкрепа на думите си от партията посочват, че за последната година и половина са били изнесени близо 11 млн. киловатчаса електроенергия на стойност около 860 млн. лева - т.е. на цена около 80 лв. на киловатчас. Те подчертават, че тези стойности са значително по-ниски в сравнение с достигнатите у нас 200 лв.

Работодателите настояват Цацаров да провери пазара на ток

Работодателите настояват Цацаров да провери пазара на ток

Безотговорност и безстопанствено управление, включително и затъналата в дългове ТЕЦ "Марица изток 2"

По тази причина СДС питат защо вместо да се изнася, част от тази електроенергия не остава за българската индустрия. Те посочват, че повишаването на доходите трябва да е национален приоритет, а това според тях било възможно само ако има работеща икономика, която зависи от развитата индустрия. При спекулативното повишаване на цените на електроенергията обаче нямало как да се развива тази индустрия, натъртват те.

От СДС отправят следните искания към правителството:

- да ограничи и изключи спекулантите от пазара;

- да стартира нова платформа за големите индустриални ползватели;

- да регламентира начина на доставяне на електрическа енергия с производителите с цел осигуряване на нужните количества на пазара;

Според тях по този начин ще се ограничат достигнатите пикови цени на тока.

Работодателите предупреждават за хроничен недостиг на ток за бизнеса

Работодателите предупреждават за хроничен недостиг на ток за бизнеса

Българските предприятия получават най-скъпата електроенергия в цяла Европа, негодува АОРБ

Ако не се реши този въпрос, енергоемката икономика на България ще става все по-неконкурентноспособна, а това ще се отрази и на цените на стоките, които произвежда, убедени са от партията.

Според тях вместо дерегулацията на пазара на електроенергия за бита и освобождаването на цените трябва да има справедлива регулация - консуматорите на битова електроенергия да бъдат разделени на групи.

Припомняме, по-рано днес работодателите настояха главният прокурор Сотир Цацаров да провери пазара на електрическа енергия. За подобна проверка настояха още преди месец.

Шефът на НЕК: Изнасяме евтиния ток, за нас остава скъпият
Обновена

Шефът на НЕК: Изнасяме евтиния ток, за нас остава скъпият

Теменужка Петкова сезирала КЗК и КЕВР да проверяват има ли проблем на свободния пазар

В последните няколко месеца няколко пъти работодателите алармираха, че цената на електроенергията, договорена през борсов сегмент "Пазар ден напред" отелязва неимоверни скокове, като към 3 юли 2019 г. е най-високата в Европа. Председателят на АИКБ Васил Велев дори обвини, че има признаци на организирана престъпна група в енергетиката.

Избухнаха и няколко скандала около НЕК, най-вече с обвиненията от страна на работодателите за манипулирани от страна на НЕК цени на тока. Шефът на НЕК депозира оставката си в деловодството на "Български Енергиен Холдинг" ЕАД на 19 юни, но тя не бше приета.

В началото на седмица Петър Илиев пред енергийната комисия в парламента, която изслуша сектора за състоянието на свободния пазар, заяви, че свободният пазар е оставен на самотек, а Теменужка Петкова посочи, че вече е сезирала КЕВР и КЗК да проверят има ли някакъв проблем на свободния пазар на електроенергия.

Васил Велев: Наглост и безочие в енергетиката

Васил Велев: Наглост и безочие в енергетиката

НЕК обявил нагласен търг веднага след като оставката на шефа му не бе приета