Топлофикационните дружества поискаха поскъпване на парното и топлата вода, съобщава БНР. Това става ясно от публикуваните заявления на дружествата на страницата на енергийния регулатор.

Най-голямо е исканото увеличение във Велико Търново - 330%, а най-малко в София - 29 процента.

Изчисленията обаче са правени през март и не отчитат отпуснатите компенсации от държавата, както и спрените доставки на газ от Русия.

През миналата седмица от КЕВР потвърдиха, че има искания за увеличение на цените. От регулатора подчертаха, че всякакви коментари по повод ценовите заявления, преди от КЕВР да са отчели и резултата от компенсациите, биха изкривили представата на обществото по отношение на това какви ще бъдат цените.

За възможен скок на цените на парното и топлата вода предупреди и енергийният министър Александър Николов. "Топлофикационните дружества са с различен модел на работа, съответно различен ефект ще има върху крайната цена, тъй като ефективността на управлението и начинът на работа на самите технологични решения са различни. Когато природният газ е повишен няколко пъти, колкото и тежко да звучи, повишение от няколко десетки процента не е неочаквано. Дали ще се търсят решения, които да компенсират потребителите - със сигурност. Със сигурност това ще бъде коментирано на ниво МС, и ниво вицепремиер - премиер", каза той.

Предстои КЕВР да излезе с решение какви ще са цените на електро- и топлоенергията от юли.

По неофициална информация се очаква токът за бита да поскъпне с около 3-4 процента, а цените на парното и топлата вода средно за страната да се увеличат с около 40 на сто.

ЕРП-та и Топлофикации искат скок на цената между 100-150%
Обновена

ЕРП-та и Топлофикации искат скок на цената между 100-150%

Над 50 дружества са подали искания в срок