На прага на новия отоплителен сезон все още част от абонатите продължават да не разбират и да не получават изравнителните сметки за парно за предходния. Същевременно хората останаха с впечатление, че ще плащат по-малко заради поевтиняването на газа.

В целия този сценарий най-малка вина има "Топлофикация-София". Това заяви пред БНТ енергийният експерт Иван Хиновски. По негови думи дружеството е било вкарано в грешна схема от политиците.

Хиновски посочи, че в първия ден, в който се е казало, че ще има връщане на пари, енергийни експерти са предупредили, че връщането ще причини огромен хаос в икономиката. Той подчерта, че не само "Топлофикация" е надплатила за природен газ.

Под 1% от абонатите в София са се жалвали от изравнителната сметка за парно

Под 1% от абонатите в София са се жалвали от изравнителната сметка за парно

Елизабет Павлова: С изравнителните сметки вече сме на финала

По негови думи повечето потребители на "Топлофикация" си заявяват потребление под реалното, знаейки много добре, че трябва да доплащат.

Според Хиновски в момента имаме уникален сценарий, в който за четири месеца има четири различни цени на газа, четири месеца с различни цени на топлинната енергия и това се е насложило с изравнителните сметки.

Относно сигналите от хора, които не ползват парно, но през апартаментите им минават тръби, поради което се оказва, че трябва да платят стотици левове, енергийният експерт обясни, че минаването на тръби през апартамента е вид ползване на енергия, тъй като те са отоплителен уред.

По негови думи много от тези хора нямат официално включено отопление, докато в домовете им температурата е 18-20 градуса.

Според Хиновски проблемът с изравнителните сметки е политически. Грешката на "Топлофикация" била, че е започнала да връща пари, преди да се излезли изравнителните сметки.

Омбудсманът иска „Топлофикация“ да оптимизира информацията във фактурите си

Омбудсманът иска „Топлофикация“ да оптимизира информацията във фактурите си

Ковачева бе категорична, че фактурите предизвикват объркване в хората.