Омбудсманът Диана Ковачева настоява "Топлофикация" да оптимизира информацията във фактурите си , така че на клиентите да е пределно ясно колко точно дължат. Причината за това искане е следствие от стотиците жалби, свързани с обслужването от "Топлофикация София" ЕАД и начислените сметки за отоплителен сезон 2019-2020 г.

Ковачева бе категорична, че фактурите предизвикват объркване в хората. Абсолютно объркващи са разликите между окончателните съобщения към фактурите и изравнителните сметки, които хората получават. Информацията е в насипно състояние. Те не могат да разберат какво пише във фактурите. Драстично се нарушава Директивата за енергийна ефективност, в която се казва, че трябва да е бъде ясно, включително и с графики, бе категорична тя.

Днес доц. Ковачева ще присъства на изслушването на "Топлофикация - София" в Комисията по енергетика в парламента, където ще постави въпросите на гражданите, синтезирани в препоръката си до ръководството на столичното дружество.

Омбудсманът иска извънредна проверка на "Топлофикация София"

Омбудсманът иска извънредна проверка на "Топлофикация София"

Заради изравнителните сметки за парно

В позицията си Омбудсманът ще настоява да бъдат публикувани на сайта разяснения на достъпен език към образеца на съобщение към общата фактура.

Ковачева коментира, че трябва да има промяна, защото според нея към годишните фактури за отоплителния сезон 2019-2020 г. Информацията не е подредена хронологично, няма последователност.

КЕВР проверява всички топлификации в страната

КЕВР проверява всички топлификации в страната

Целта на проверката е установяване на размера на възстановените надвзети суми за парно

Един от използваните формати не отчита авансовите плащания през годината и обърква гражданите, като води до усещане за хаос в сметките. Потребителите са засипани с данни за показания на различни видове уреди, корекционни коефициенти и даже сума за топлинно счетоводство за бъдещ период, за която не е ясно кога следва да бъде платена. В десетки случаи хората установяват необяснимо разминаване между числата, отбелязани в индивидуалните изравнителни сметки от топлинните счетоводители и данните, отразени в съобщенията от "Топлофикация София" ЕАД по общата фактура, уточнява още Ковачева.

По думите и при по-мека зима и при по-ниски цени на природния газ изравнителните сметки са увеличени значително в сравнение с предишния сезон - даже и в сгради с предприети мерки за енергийна ефективност. Докато за високите мартенски сметки обяснението беше, че са формирани въз основа на прогнозно потребление, сега сумите би трябвало да са изчислени въз основа на реалното отчитане на уредите.

Според нея не е ясно по каква причина "Топлофикация София" ЕАД започна да прихваща сумите за възстановяване още от сметките за месец юни, в разрез с изискването на Закона за енергетиката, без да изчака изравнителните сметки за отоплителния сезон.Плащането на равни месечни вноски също се оказа сериозен проблем. В някои случаи се съобщава за поискани големи суми за доплащане при положение, че топлинният счетоводител е информирал за надвнесени от потребителя средства.

Столичното парно върнало 24 милиона лева на потребителите

Столичното парно върнало 24 милиона лева на потребителите

Омбудсманът настоява КЕВР да измени наредбата за определяне цената на парното

Тя коментира, че изравнителни сметки са получени след срока за рекламации или даже изобщо не са получени, като така гражданите са били напълно лишени от възможността да подадат възражения и да поискат корекции в нормативно определения срок.

"Топлофикация София" ЕАД не предоставя на битовите клиенти фактури за тяхното действително потребление. Вместо това те получават съобщения към фактури с посочени номера. При поискване са уведомявани, че не може да им бъде издадена фактура, тъй като са битови клиенти. За сравнение топлофикациите в Пловдив, Плевен, Велико Търново и други не само издават, но и предоставят фактури на своите битови клиенти, заключи Ковачева.

Припомня, че на 26 август столичното парно върнало 24 милиона лева на потребителите. Преди това омбудсманът поиска извънредна проверка на "Топлофикация София" заради изравнителните сметки.

Енергийният министър Теменужка Петкова пък обеща проверка на КЕВР на сметки за парно октовмри месец.

Малко по-късно от КЕВР съобщиха, че започват проверка на всички топлофикации в страната.