Енергийният министър Теменужка Петкова коментира в студиото на БиТиВи разминаването между очакваните и получените изравнителни сметки за парно, като увери, че в края на месец октомври КЕВР ще извърши проверка на всички топлофикационни и газоразпределителни дружества, за да провери дали има проблеми с фактурите за крайните потребители.

"До края на този месец хората могат да подадат жалба, ако не са удовлетворени от отговора, могат да се обърнат и към Министерството на енергетиката, където контролните органи на министерството могат да извършат проверка по всеки един конкретен случай", допълни тя.

Относно договора между България и Гърция за включването на страната ни в проекта за терминал за втечнен природен газ край Александруполис, Петкова обясни, че по този него се работи от три години. Тя уточни, че на подписването на договора в Атина са присъствали двама американски посланици - на България и Гърция, но договорът и проектът са изцяло в защита на българските национални интереси.

"Проектът е успех за България и за целия регион, той е гаранция за енергийната ни сигурност, тъй като е в основата на диверсификацията на енергийните източници."

Борисов: Когато преобърнеш газовата карта, винаги има бунтове

Борисов: Когато преобърнеш газовата карта, винаги има бунтове

Премиерът подчерта, че Гърция и България стават основен енергиен хъб

Различни доставчици водят до конкурентни цени, а това предполага по-добри цени и за българските потребители, увери Петкова и допълни, че България разчита от този терминал да купува на конкурентни цени. "Не бих казала, че Русия не харесва този проект. България е суверенна страна и взима решенията си самостоятелно. Ще купуваме от този, който предложи по-ниска цена", увери Петкова.

За проекта "Балкански поток" енергийният министър увери, че той се реализира на територията на България съобразно регулаторната рамка на ЕС и представлява реално разширение на българската газопреносна система. Инфраструктурата е само и единствено българска и няма никакви притеснения чия е. Тя посочи, че проектът отговаря на всички изисквания на Европейския съюз, като осигурява и над 10% свободен капацитет. 22% е свободният капацитет на изхода, затова е не може да се говори за никакъв монопол, бе категорична Теменужка Петкова.

Балканският маршрут: Крехко спокойствие на българския фронт

Балканският маршрут: Крехко спокойствие на българския фронт

"Подчинено положение спрямо Турция е риск, когато става въпрос за безскрупулен политик като Ердоган"

На въпрос за освобождаването на Жаклен Коен като изпълнителен директор на БЕХ, Теменужка Петкова посочи, че причините за оставката са му единствено и само лични. "Всички ние сме хора и имаме чисто човешки основания, обясни Петкова. Действително Жаклен Коен е освободен от Петкова през 2016 година с основания забавянето при осигуряване на финансирането за разплащането с американските централи. След това обаче също лично Теменужка Петкова го е помолила да се върне на позицията, тъй като БЕХ е имал нужда от човек, който познава системата.

Усещането за задкулисие в енергетиката било много голямо

Усещането за задкулисие в енергетиката било много голямо

БЕХ се превърнал в прикриване на загубите на различни дружества