"Господин Дачев каза, че ролята на НЕК е да произвежда толкова ток, колкото трябва на държавата. Има базови мощности, статистика 100 години и той (НЕК - бел. ред.) казвал колко да се произведе.

Първо, това са неща, които бяха преди повече от 25 години. Така беше, настина, НЕК беше вездесъщият НЕК и той казваше кой колко да произвежда.

Другото, което казаха е, че НЕК казва кое трябва да включим, еди-какво си, и дали да го включим или не.

Вижте, НЕК спазва законите в страната, както разпоредбите на Комисията за енергийно и водно регулиране.

НЕК няма задължение да продава ток на свободния пазар. Единственото задължение, което има НЕК за свободния пазар, е... това е по делото, което е на Европейската комисия към българската държава за манипулации на свободния пазар."

Това заяви изпълнителният директор на Националната електрическа компания Петър Илиев, който се впусна в дебат в ефира на Нова с заместник-председателя на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Румен Радев.

На въпрос обаче как се получава дефицитът - в един ден има 14 хиляди kWh, а на другия 4 kWh - Илиев каза, че НЕК продава излишното си количество на свободния пазар, защото дружеството имало право на това. "НЕК има задължение да доставя ток на населението, да доставя водни ресурси за напояване", допълни той.

Илиев беше твърдо категоричен, че НЕК не влияе на цената на тока и няма задължение. "НЕК няма никакви задължения. На НЕК е вменено задължението да доставя ток на население, да го доставя на такива цени, да има сигурно снабдяване. Компанията нямала абсолютно никакви ангажименти за промишления ток", бяха точните думи на Илиев.

Васил Велев: Има признаци на организирана престъпна група в енергетиката

Васил Велев: Има признаци на организирана престъпна група в енергетиката

При такъв НЕК не ни трябват врагове и конкуренция

Това обаче не е пълната истина според Радев. И той започна подред.

"Естествено, че НЕК има задължение, като част от групата на Българския енергиен холдинг, включваща в този случай като генерации НЕК, АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица изток 2" да изпълняват като минимум поне квотите, които трябва да бъдат заделени за ден напред. Не случайно говорим за минимални количества. Ако трябва да дръпнем назад чертата - откъде се появи този ангажимент? -По наказателно дело. Защо по наказателно дело? -Защото в България свободния пазар се манипулира.

Може ли НЕК да влияе на цените? -Естествено, че може. НЕК има всъщност огромна роля в този един процес", заяви Радев.

От своя страна Илиев определи думите му за абсолютно неверни. "Казаха, че НЕК е монополист. НЕК произвежда под 8% от електроенергията в България. Как ще е монополист", захапа той.

Илиев обясни, че НЕК работи изключително подчинено на нуждите на населението. По думите му през въпросните дни се очаквали сериозни валежи. Тогава НЕК имала задължението по превенция да изпразни язовирите, да няма наводнения.

НЕК отговаря на работодателите

НЕК отговаря на работодателите

Каква е ситуацията на регулирания пазар и изпълнение на задълженията на НЕК ЕАД

На въпрос дали за днес е било планирано токът да е по-скъп заради днешните валежи, Илиев обясни, че не може да каже. НЕК не отговарял за тока на свободния пазар. "Имаме задължения, което ЕК, за да не наложи глоба на България, ние подписахме задължение всеки час да пускаме на борсата, за да бъде ликвидна количества, които ние сме задължени даже и по цена - ние го пускаме на цена, която е доста под себестойността."

Илиев призна, че води комуникация с бизнеса. Призна и че в сектора има проблеми, които не можели обаче да се решат по този начин (с исканата му от бизнеса оставка - бел. ред.).

В отговор Радев заяви, че НЕК е един особен казус, който може да повлияе на ценообразуването. "НЕК е и обществен доставчик, и производство на електроенергия, НЕК е и търговец, в това число и на свободния пазар", коментира той и направи сравнение с футбола. Ако си представим, че НЕК е реферът в мача, то в случая той имал правото и да отиграва топката, както и да направи асистенция за гол. "НЕК може да изведе някого и да го направи голмайстор, може да го изведе в силно конкурента позиция по-напред", обясни той.

На въпрос защо все пак сме с най-скъпия ток в Европа, Илиев каза, че става въпрос за 2 дни. България си била избрала този модел. От 2014 година токът се продавал по графици, а от началото на миналата година целият свободен ток се продавал само на борсата.

Работодателите настояват за проверка на НЕК, КЕВР и ЕРП-тата

Работодателите настояват за проверка на НЕК, КЕВР и ЕРП-тата

Да се знае какво е довело до изчерпване на квотите ток за регулирания пазар

Бизнесът продължава да иска оставката на Илиев, посочи Радев. Всъщност работодателите от всички представителни организации искат "силни мерки и реформи въобще в енергийната система". Желанията на работодателите въобще не се изчерпвали с една конкретна физическа оставка.

Радев коментира, че поведението на НЕК е неадекватно. По думите му не ставало въпрос само за две конкретни дни при скъпа цена на електроенергията. "Не веднъж сме свидетели на практически изкуствен дефицит, търговски дефицит на електроенергия, я не за физически дефицит на електроенергия. Ако в един момент сме в дефицит от АЕЦ или НЕК, всъщност този ток го няма. Той е реализиран - някой търговец прави марш - предлагайки същия този ток на вътрешния пазар, отново в ден напред."

Илиев прекъсна Радев: "Аз не знам защо върху това да влияе НЕК. НЕК е обществен доставчик, доставя ток на населението. Излишният ток го предлага на свободния пазар. Този, който в даден час не му е необходим. НЕК предлага пикова електроенергия на свободния пазар само в случите, когато има излишна такава, какъвто беше случаят в края на месец април, когато предложи пикова по желание, от понеделник до петък, в светлата част на денонощието. Нито един български участник нямаше. Купиха го чужденци."

И схватката продължи. Според Радев всичко е станало точно обратното.

Радев: "Вие дадохте пикова енергия, на 19 април организирахте търг с мощност 50 мегавата, с начална цена 95 лева. За какъв период от време? -За Великденските празници, до 30 април. Ясно е, че в този случай голяма част от индустрията не работи, официални празници са, знае се много добре. И на този фон се прави оправданието - "аз ви предложих пик, а вие не го купувате". Купиха се 25 мегавата на цена с 2 стотинки отгоре - 95.02 лева, и се разпродава в момент, в който не е нужен."

НЕК спазвала закона, обвиненията са неприятни за Петър Илиев

НЕК спазвала закона, обвиненията са неприятни за Петър Илиев

Шефът на НЕК не вижда защо да подава оставка

Единственият консенсус в дебата беше около това, че в родната енергетика има проблеми с промишления ток.

Радев обясни, че всъщност проблем се крие не в това, че цената се определя от пазара, а в това, че на пазара предлагането е ограничено. "Представете си, че по някаква причина едни 30 мегавата, които са постоянен товар, са изтеглени от този пазар през някаква двустранна уговорка. Пазарът е толкова тънък, че тези 30 мегавата могат да го преобърнат като цена", коментира зам.-председателят на АИКБ.

Дебатът приключи със спор относно това дали поскъпването на тока рефлектира върху цените на стоките, достигащи до потребителите. Според Илиев това не е така - 2 дни токът бил по-скъп, после по-евтин от тока в съседните ни страни. Според Радев тази възможност е съвсем реална, защото всеки търговец после търси начин да реализира по-скъпата си продукция заради по-високата себестойност.

Красимир Дачев към НЕК: Няма губещ монополист

Красимир Дачев към НЕК: Няма губещ монополист

От енергийното министерство да вземат мерки очаква бизнесменът