Ролята на НЕК е да произвежда толкова ток, колкото трябва на държавата, а не да пуска един път много, един път - малко, защото прави изкуствен дефицит. Това заяви пред Нова телевизия Красимир Дачев, член на Управителния съвет на БТПП и председател на борда на директорите на "Свилоза" АД и на "Група Технология на металите Ангел Балевски Холдинг".

По думите му ние сме феномени. "В света няма такова животно, както нашия монополист, който е губещ", каза Дачев.Той призова да му бъде даден пример с губещ монополист в света. То се губи от това, че или много крадеш, или си много глупав, каза Дачев.

По думите му работодателите продължават да настояват за оставката на директора на НЕК Петър Илиев за несправяне.

"Не може в един ден да събереш повече от 3 млн. липсват 400 мегавата. Един блок от тези ТЕЦ-ове, които той е спрял предварително. Защо - никой не може да каже и се налага спешно да пуска другите. Той казва, че спешно събира парите от всички и ги дава в два-три. Не знам диспечерите на кого са казали да изключи и да включи, но този процес не е случаен, той се управлява", каза представителят на БТПП.

Дачев се надява от енергийното министерство да вземат мерки.

Припомняме, на 9 май работодателите изпратиха отворено писмо по темата до министър-председателя Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и министъра на енергетиката Теменужка Петкова с искане за проверка на НЕК, КЕВР и ЕРП-тата. По казуса е сезирана и прокуратурата.

НЕК отговаря на работодателите

НЕК отговаря на работодателите

Каква е ситуацията на регулирания пазар и изпълнение на задълженията на НЕК ЕАД

На следващия ден председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев заяви, че пазарът на ток за бизнеса е манипулиран. "При такъв НЕК на нас не ни трябват врагове, не ни трябва конкуренция", заяви шефът на АИКБ. Тази позиция споделят още БСК, БТПП и КРИБ. Работодателите искат не само оставката на ръководството на Националната електрическа компания (НЕК), но и преструктуриране на дружеството.

От КЕВР съобщиха, че председателят Иван Иванов е поскал подробна информация за сключените сделки през този период във всички сегменти на борсовата търговия от изпълнителния директор на Българската независима енергийна борса ЕАД (БНЕБ) Константин Константинов.

В отговор на обвиненията от НЕК заявиха, че спазват закона.