Журналистите и анализатори искат Софийската градска прокуратура да даде информация за проверката, която започна през август миналата година във връзка с газопровода "Турски поток", или "Балкански поток", чиято Пътна карта, а и редица други документи бяха извлечени от пощата на секретаря на руския политик Александър Бабаков (зам.-председател на Държавната дума на Русия), Евгений Зобнин.

Течът или хакването беше извършено от украинска група, но документите бяха предостави на българи, нарекли се BG Elves, и в последните седмици продължават да излизат интересни разкрития.

От Антикорупционния фонд, BIRD.BG, Свободна Европа, Боец разкриват и други множество данни, с които се сдобиват във връзка с газопровода. Оценката им е, че "Турски поток", или Балкански, както го наричат от ГЕРБ, е най-голямата разкрита схема за източване на пари от бюджета. Според оценката на Антикорупционния фонд до момента по проекта са изразходвани минимум 3 млрд. лева.

Самият проект е изцяло против националните интереси на България и обслужва единствено руските, а косвено е и против украинските, тъй като позволява да се заобиколи Украйна като трасе за пренос на природен газ.

Продължението на "Турски поток", наричано в България и "Балкански поток", бе завършено официално през януари 2021 г. Проектът бе осъществен от "Булгартрансгаз" и осигурява руски природен газ към Сърбия и Унгария, през България. Още по време на замисъла на проекта беше ясно, че той замества провалилия се заради Третия енергиен пакет на ЕС, изискващ "Газпром" да допусне до тръбата и други транзитьори, "Южен поток". Тогава руският президент Владимир Путин обвини директно България за провала на "Южен поток".

Борисов няма притеснения и съмнения за "Балкански поток"

Борисов няма притеснения и съмнения за "Балкански поток"

Поставил България на газовата карта

Проектът не е получавал европейско финансиране, затова и не може да се разчита, че Европейската прокуратура ще го поеме. Боец обаче са подали сигнал до ДАНС и в Народното събрание, а настояват и да се сформира комисия.

Във финансирането на "Турски поток" никой друг не участва освен българската държава, каза Лора Георгиева от "Антикорупционен фонд".

Газопроводът е най-голямата разкрита схема за източване на пари и разкрива корупцията на български политици, участвали в различни енергийни сделки, заяви енергийният експерт Илиян Василев, който разобличи митове за газопровода. На практика "Турски поток" бе изваден от приоритетите на ЕС за разширяване на мрежата и то след отказа от "Южен поток", който не изпълняваше критериите на ЕС. Освен това този проект не е част от разширението на българската газопреносна мрежа и не обслужва териториите на Северна България, нито един кубичен метър от руския газ не е бил продаван на българските потребители и бизнес. Едва след натиск е направена връзка с българската газопреносна система.

Освен това в изтеклата информация е видно, че се нарушава законодателството за обществените поръчки. Отделно имаше разкрития, непотвърдени официално, че е имало инциденти със смъртни случаи при строителството на газопровода, а работниците са били чужденци, вкарани нелегално в България. "Боец" направиха и преди време разкритията за използване на ЧВК Вагнер за охрана на обекта. Освен това има нарушения и в екологията, защото са изсичани гори в България без нужните разрешения, а от изтеклите документи има информация и за унищожена археология, открита по протежение на трасето.

Мартин Димитров: "Турски поток" - печатница на загуби

Мартин Димитров: "Турски поток" - печатница на загуби

Има риск България никога да не успее да възвърне инвестицията си

Припомняме, на 12 юни 2023 г. от Софийска апелативна прокуратура съобщиха, че са отменили отказа на градската прокуратура да образува досъдебно производство за закононарушения от длъжностни лица при строежа на газопровода "Турски поток", наричан и "Балкански поток", на територията на България. Отмяната на постановлението става след постъпили в САП материали по преписка - кога това се е случило не се посочва. Също не се посочва и кога е постановен отказът от образуване на производството. Самата прокуратурата бе сезирана от правителството на Кирил Петков в последния му ден на управление, след като няколко месеца властта извършваше проверка. От проверката на МС бяха установени нарушения на екологичното и трудовото законодателство, нарушения при възлагането и провеждането на обществени поръчки, нарушения при финансирането на дейности и др. Сезирани бяха МВР, ДАНС и МОСВ за последващи действия. КЕВР дори глоби "Булгартрансгаз" ЕАД с 427 413 лв. във връзка с реализацията на проекта за развитие и разширение на газопреносната система.

Половин година преди това вътрешният министър Иван Демерджиев потвърди, че ДАНС и прокуратурата проверяват дали изграждането на Балкански поток е бил част от плана на руския президент Владимир Путин да заобиколи Украйна. Не стана ясно обаче дали това е част от конкретно производство.

Самото разследване на АКФ за Турски/Балкански поток е от години, но по време на служебните правителство след третия мандат на Бойко Борисов стана ясно, че никой не може да намери пътната карта на "Балкански поток".