Арсенал надви с 3:2 Манчестър Юнайтед в драматичното дерби от 21-ия кръг на английската Висша лига. Възпитаниците на Микел Артета дадоха нова силна заявка за шампионската титла, побеждавайки пореден конкурент за първото място през този сезон. Битката на "Емиратс" предложи изключителни емоции и непрестанен обрат на футболните събития.

Маркъс Рашфорд даде аванс на "червените дяволи" с красиво попадение в 17-ата минута, но малко след това Еди Нкетия изравни. След паузата грандовете бързо си размениха по един гол, като първо се разписа Букайо Сака, а после Мартинес направи 2:2, не и без грешката на вратаря Рамсдейл. Кулминацията беше оставена за последната минута от редовното време. Тогава юношата на "топчиите" Еди Нкетия се оказа непокрит на далечната греда и добута в мрежата на Де Хеа за крайното 3:2.

Снимка 603348

Източник: GettyImages

Така "артилеристите" продължават да бъдат лидер в шампионата с актив от 50 точки. Вторият Манчестър Сити е с мач повече и пет пункта по-малко. Юнайтед вече е на позиция №4 с 39.

Уест Хем победи Евертън с 2:0

"Чуковете" изплуваха от опасната зона

Боуен вкара двете попадения

Арсенал стартира повече от вдъхновено голямото дерби. Манчестър Юнайтед се прибра в наказателното си поле и очакваше офанзивните акции на "топчиите". След 120 секунди Мартин Йодегард получи възможността да шутира вътре в наказателното поле, но беше блокиран. След това с шанса си за удар не сполучи и Томас Партей.

В 6-ата минута "червените дяволи" отговориха със ситуация, която дори беше прегледана за потенциална дузпа. Бруно Фернандеш изпревари Габриел и последва сблъсък между него и Аарън Рамсдейл. Реферът на срещата обаче прецени, че това не е достатъчен довод за наказателен удар.

Манчестър Юнайтед поведе в резултата с настъпването на 17-ата минута. Гостите откраднаха топката в центъра на терена, с което подхванаха бърза контра. Бруно Фернандеш веднага пусна пас за Рашфорд, който с едно лъжливо движение си осигури коридор за стрелба, а мощният му шут от средна дистанция не остави шанс за реакция на Рамсдейл.

Снимка 603344

Източник: GettyImages

Шоуто на "Емиратс" продължи с изравнителен гол в 24-ата. Възпитаниците на Микел Артета разгърнаха добра атака по фланга, като Гранит Джака центрира отлично към далечната греда. Еди Нкетия изскочи зад гърба на Уан Бисака и отблизо не остави никакъв шанс на Де Хеа. Манчестър Юнайтед опита да отговори моментално, ала удар на Скот Мактомини беше спасен от Рамсдейл.

До почивката Арсенал определено беше по-добрият тим на терена, но до гол във вратата на "червените дяволи" не се стигна.

Ливърпул и Челси завършиха наравно 0:0 в мач от Висшата лига

Две нули за Ливърпул и Челси в мач номер 1000 за Юрген Клоп

Михайло Мудрик дебютира за лондончани

На почивката Микел Артета предприе любопитна смяна. Испанецът реши да замени един от любимците си - Бенджамин Уайт, който си беше изкарал жълт картон през първите 45 минути.

Миг на гениалност беляза 52-ата минута, когато Букайо Сака се разписа за 2:1 със страхотно попадение. Възпитаникът на Академията на Арсенал взе нестандартното решение да шутира от над 20 метра, през куп от играчи, което безкрайно изненада Де Хеа за сътворяването на пълния обрат.

Седем минути след радостта, "артилеристите" усетиха и тъгата на изравнителното попадение. Аарън Рамсдейл се намеси потресаващо при центриране от корнер, след като изпусна топката в ситуация, когато беше заобиколен само от свои съотборници. Кълбото стигна до дебнещия Лисандро Мартинес, който с летящ плонж направи 2:2.

Снимка 603347

Източник: GettyImages

Това обаче не бе всичко от 22-ата на терена. Почти в ответната атака домакините имаха отличната възможност пак да вземат лидерството. Ключова роля в дефанзивен план обаче имаше Кристиан Ериксен, който в решителния миг протегна крак, за да отклони в корнер може би головия шут на Йодегард.

И пак тялото на Ериксен беше замесено в сюблимна ситуация с идването на 68-ата минута. Букайо Сака отправи технично кълбото към далечния ъгъл, а след като се отклони в гореспоменатия футболист на Манчестър Юнайтед, то дори докосна и страничната греда.

Снимка 603343

Източник: GettyImages

В 84-ата минута Давид Де Хеа направи едно от марковите си спасявания. Испанецът буквално отчая Еди Нкетия, след като спаси удар от няма и 10 метра. Той се случи заради страхотно меле около дузпата.

Отборът на Шолак с нов директор

Отборът на Шолак с нов директор

Джейсън Уилкокс ще бъде спортен директор

Публиката на кандидат-шампионите изпадна в екстаз минута преди последния съдийски сигнал. Арсенал поведе с 3:2 след гол на Еди Нкетия. Всичко започна от атака по левия фланг, където Зинченко направи отличен пас за Тросар. Новото попълнение остави ударът да бъде отправен от Йодегард. Насочването не беше достатъчно добро, ала на далечната греда беше Нкетия, който малко пред голлинията добута кълбото в мрежата на Юнайтед. Ситуацията се прегледа с ВАР, защото имаше съмнение, че №14 е бил в засада. Такава според съдийския екип обаче нямаше.

Снимка 603345

Източник: GettyImages

До края футболистите на Юнайтед нямаха нито време, нито шансове, за да стигнат поне до точката. В следващия кръг манчестърци играят с Кристъл Палас, докато Арсенал гостува на Евертън.