В продължение на почти 5 години все повече учени определят странните орбити на отдалечени обекти на Слънчевата система в гравитационните ефекти на все още неоткритата "планета девет", която се намира в леденото царство далеч отвъд Нептун.

Двама физици предлагат интригуваща идея, която би могла да предложи нов начин за търсене на обекта: Ами ако тази предполагаема планета всъщност е малка черна дупка, пише списание "Сайънс".

Предишни проучвания сочат, че Деветата Планета, която някои астрономи наричат ​​"Планета Х", има маса между пет и 15 пъти по-голяма от тази на Земята и се намира между 45 милиарда и 150 милиарда километра от слънцето. На такова разстояние един обект би получил много малко светлина от слънцето, което го прави трудно видим с телескопи.

За да открият обекти с тази маса, независимо дали планети или черни дупки, астрономите могат да търсят странни петна от светлина, образувани, когато светлината "се огъва" около гравитационното поле на обекта при пътуването му през галактиката. 

Но ако обектът е черна дупка с масата на планета, той вероятно ще бъде заобиколен от ореол от тъмна материя, който може да се простира до 1 милиард километра от всяка страна, обясняват физиците.

Взаимодействията между частици от тъмна материя в този ореол - особено сблъсъците между тъмна материя и тъмна антиматерия - могат да освободят гама лъчи, които биха показали присъствието на обекта, предлагат изследователите.

Снимка 445021

Източник: Туитър

Калифорнийски учени откриха девета планета в Слънчевата система

Калифорнийски учени откриха девета планета в Слънчевата система

Газов гигант в далечната периферия...

Физиците скоро ще започнат да комбинират публично достъпни данни от Телескопа в орбитата на Земята, който покрива пространството във всички посоки от 2008 г.

Те ще търсят по-специално групи от спорадични проблясъци на гама лъчи, които биха да се движи бавно, както се очаква от Планета Девет, както се вижда от Земята. Въпреки че предложението на физиците е спекулативно, тяхното изследване може да събере доста информация за тъмната материя и източниците на проблясъци на гама лъчи - независимо дали те се намират в нашата Слънчева система или далеч във Вселената.

За своето изследване учените са разгледали данните от странните орбити на шестте обекта в пояса Куйпер и също така скорошни наблюдения за това как светлината, пътуваща през Слънчевата система, се огъва поради обект (или обекти), пише "Бизнес инсайдър".

Това може да е черна дупка с големина на топка за боулинг или редица по-малки черни дупки, които се добавят към тази маса. "Но черна дупка с големината на портфейл е малко по-трудна за намиране."

Ако учените открият сигнали за движещи се източници на рентгенови лъчи, гама-лъчи и други видове радиация, тъй като тези улики могат да показват краищата на черна дупка, те биха могли да разберат дали Деветата планета е била черна дупка през цялото време.

Откриха нова планета розово джудже - най-далечният обект в Слънчевата система

Откриха нова планета розово джудже - най-далечният обект в Слънчевата система

Планетата е с диаметър до 600 км и до 130 пъти разстоянието от Слънцето до Земята