Учените, работещи по дръзка мисия в океанския свят на Европа, могат да пристъпят към окончателния дизайн и изграждането на космически кораб, съобщава НАСА, цитирана от БиБиСи.

Мисията Europa Clipper ще бъде насочена към Луната, която се смята за основна цел в търсенето на живот отвъд Земята. Под ледената външна обвивка, Европа би трябвало да е с 170 км дълбок окен, който може да има подходящи условия за биологичен живот. Космическият апарат трябва да тръгне през 2025 година.

Мисията Europa Clipper вече премина етап, наречен Ключова точка за решение C, който го праща в следващата фаза от жизнения цикъл на проекта. "Всички сме развълнувани от решението, което задвижи мисията Europa Clipper с една ключова стъпка по-близо до разбулване на мистериите на този океански свят", коментира Томас Зурбухен от НАСА.

Учени изследват сезонните промени в езерата от метан на Титан

Учени изследват сезонните промени в езерата от метан на Титан

Титан и Земята са двете места в системата с доказани течности на повърхността

Europa Clipper ще извърши задълбочено проучване на водния свят, включително дали той може да поддържа живота в подземния си океан.

Гравитационните взаимодействия с Юпитер генерират приливни сили и топлина, която поддържа океана на Европа. Това загряване може дори да задвижва вулканични отвори по морското дъно, на Земята такива системи поддържат широк спектър от форми на живот.

Орбиталният път на Европа я отвежда дълбоко в пояси от силна радиация, които обграждат Юпитер. Тази радиация унищожава електрониката на космически кораби, което ограничава продължителността на бъдещите мисии до месеци или дори седмици.

Така че, вместо да обикаля около Европа, "Клипер" ще направи многократно близки полети до луната, за да намали излагането си на енергийните частици, хванати от магнитното поле на Юпитер.

Космическият кораб ще носи девет научни инструмента, включително камери и спектрометри за производство на изображения с висока разделителна способност на лунната повърхност. Магнитометър за измерване на силата и посоката на магнитното му поле (осигуряващ данни за дълбочината и солеността на океана) и проникващ в лед радар за определяне на дебелината на ледената кора над океана.

Ледената обвивка може да бъде дебела десетки километри. За щастие учените смятат, че има няколко начина океанската вода да стигне до повърхността на Европа. През последните години космическият телескоп "Хъбъл" направи предварителни наблюдения на потоци вода и лед, издигащи се от Европа, както и на ледената луна на Сатурн Енцелад, която също има подземен океан.

Първите концепции за мисии за изследване на Европа са разработени през 90-те години, приблизително по времето, когато данните от космическия кораб "Галилей" помагат за изграждането на доказателства за подземен океан. Оттогава няколко предложения са осуетени, включително амбициозна американско-европейска мисия в съответствие с мисията Касини-Хюйгенс.

Все пак бъдещето на последваща мисия, която да се приземи на Европа, е несигурна. Предложенията за федерален бюджет за 2018 и 2019 г. не включват финансиране на мисия.

700 000 години Юпитер се приближава към Слънцето

700 000 години Юпитер се приближава към Слънцето

Доказателство за миграцията са троянските астероиди уловени от гравитацията му