Пет белоглави лешояда са пристигнали от зоопарковете в Париж и Барселона за програмата в Кресненския пролом, съобщават от Фонда за дивата флора и фауна.

Те са млади птици, излюпени и отгледани на затворено, които ще изпълнят много важна мисия за превенция на нелегалното залагане на отрови.

След отравянето на колонията в Кресна през март 2017, от фонда са започнали поставянето на GPS/GPRS предаватели и "вербуване" на белоглави лешояди, с които да се следи къде ходят и да се установят опасните за тях места и ситуации.

Мястото на локация пристига през 10 минути. При съмнения за тровене или бракониерство, то се посещава веднага, а институциите се сезират мигновенно.

Две от птиците бяха освободени от волиерата на Фонд за дивата флора и фауна край село Ракитна. Лешоядите са кръстени на зоопарковете, които ги дариха, а именно - Парис и Барса.

Изненадващо техните данни разкриха нова гнездяща колония на белоглав лешояд в Македония. Тя е позната на орнитолозите от началото на 80 години на XX век, но по-късно изчезва.