Разнообразието от листа в природата отдавна е източник на удивление и очарование. Конвенционалната мъдрост е, че размерът на листата е ограничен от баланса между количеството вода, с която разполагат и риска от прегряването.

Изследване на повече от 7000 вида растения по света, представено от БиБиСи, предполага, че отговорът може да е по-сложен. Листата на бананово растение, например, са около милион пъти по-големи от листата на хмела.

"Банановият лист може да бъде толкова голям, защото бананите естествено растат на места, които са много горещи и много мокри", казва Ян Райт от университета "Макавери" в Сидни, Австралия. "Нашата работа показва, че всъщност, ако има достатъчно вода в почвата, няма почти никакво ограничение колко големи могат да бъдат листата."

Снимка 310615

Източник: iStock

Той допълва, че това е само част от пъзела с размера на листата. "Другата част е за тенденцията по-големите листа да замръзват през нощта", обяснява доктор Райт.

"Слагате тези две съставки заедно, рискът от замръзване и рискът от прегряване и това помага да разберете модела на размера на листа, който виждате по целия свят", допълва Райт.

На планетата има стотици хиляди растителни видове, от малки алпийски до масивни джунгли.

Снимка 310616

Източник: iStock

Листата им варират в площ от по-малко от 1 квадратен милиметър до над 1 квадратен метър.

Големите листа преобладават в тропическата джунгла - нещо, което се отбелязва още през 19 век. Малките листа процъфтяват в безводни пустини и на високи географски ширини.

Преди няколко десетилетия учените осъзнаха, че променливостта на размера на листа е свързана с водата и температурата. Те предложиха ограничаването на размера на листа да бъде определено от риска от прегряване.

Когато има много валеж и растенията могат да се сдобият с по-големи листа. Новото изследване, публикувано в списание Science, предполага, че това е приложимо само в някои региони на земното кълбо.

"Имаше няколко парчета в този пъзел, които очевидно липсваха. Ние стигнахме до нова рамка, за да моделираме начина, по който листата трябва да варират в зависимост от температурата и във връзка с климата", допълва професора.

"Това, което успяхме да покажем, може би включва половината от света, размера на листата се определят много повече от риска от замръзване през нощта, отколкото от риска от прегряване през деня".

Снимка 310617

Източник: iStock

Проучването хвърля нова светлина върху това как растенията могат да се адаптират в затоплящия се свят.

Както знаем, фотосинтезата е най-фундаменталният процес на растенията, при който слънчевата светлина се използва и реагира с въглеродния двуокис и водата за производството на глюкоза и кислород. Температурата, концентрацията на въглероден диоксид и интензивността на светлината са фактори, които могат да ограничат скоростта на фотосинтезата.

"С по-доброто разбиране на фотосинтезата и ролята на размера на листата в това, трябва да сме в състояние да свършим по-добра работа и да предвиждаме как различните видове растителност могат да се променят във връзка с изменението на климата, а също и как отделните видове могат да бъдат повече или по-малко жизнеспособни при нови видове климат в бъдеще", допълва д-р Райт.

Снимка 310614

Източник: iStock