Съоснователят на Pink Floyd Роджър Уотърс защити в интервю за CNN изявлението, в което президентът на САЩ Джо Байдън се определя като военнопрестъпник.

Интервюто е записано по време на концертното турне на Уотърс This Is Not A Drill, което тече в Северна Америка. Музикантът използва видеоклипове с политически изявления по време на изпълненията си, а в един от видеоклиповете снимка на Джо Байдън се появява заедно с тази на Доналд Тръмп под мотото за военнопрестъпниците, а Байдън допълнително е определен с фразата "едва сега започва", разказва NME.

В разговор с Уотърс журналистът от CNN Майкъл Смеркониш го пита защо смята, че снимката на Байдън е подходяща.

"Ами, като начало, той подклажда огъня в Украйна", отговори Уотърс. - "Това е сериозно престъпление. Защо САЩ да не подтикнат президента Зеленски към преговори, за да премахнат необходимостта от тази чудовищна война?"

Журналистът възразява на Уотърс, като каза, че той "смесва нещата" и обвинява грешната страна. Според Уотърс обаче войната е започнала през 2008 г., когато НАТО е нарушила обещанието си, дадено на съветския президент Михаил Горбачов през 90-те години на ХХ век, и е започнала да се разширява на изток, стигайки до границата на Русия.

В началото на март музикантът направи антивоенно изявление, в което заяви, че е отвратен от военната инвазия на руския президент Владимир Путин в Украйна и нарече решението на Путин "постъпка на бандит". В същото изявление Уотсън също така осъжда действията на Запада и САЩ.

"Според мен това е престъпна грешка, трябва да има незабавно прекратяване на огъня. Съжалявам, че западните правителства подклаждат огъня, който ще унищожи красивата страна, като засипват Украйна с оръжия. Бъдете сигурни, че ако всички наши лидери не започнат дипломатически преговори, след края на сраженията от Украйна няма да остане почти нищо", заявява тогава Уотърс.

"Пинк Флойд" се събраха заради песен за Украйна

"Пинк Флойд" се събраха заради песен за Украйна

Това е първата им нова песен от 1994 година

Припомняме, че в началото на войната в Украйна легендарната рок група "Пинк Флойд" пусна нов сингъл Hey Hey Rise Up в подкрепа на народа на Украйна. Песента се изпълнява от китариста Дейвид Гилмор, барабаниста Ник Мейсън, на бас-китарата е Гай Прат, а Нитин Соуни е на клавирите. Песента включва вокалите на Андрий Хливнюк от украинската група "Буумбокс" от негов запис в центъра на блокирания от нападението на руснаците център на Киев.

Това бе първата нова музика от легендарната група от 1994 г. насам и всички приходи ще отидат за хуманитарна помощ за Украйна, се казва в изявление на групата.

В песента не участва Роджър Уотърс, отдавна не само в лоши отношения с останалите, но и с драстично разминаване на политическите им възгледи. Уотърс е известен с левите си, близки до радикалните, убеждения и тези, които защитава на концертите си с активна политическа позиция.