Пандемията е направила най-богатите хора в света още по-богати, но е довела и до увеличаване на населението, живеещо в бедност. Това показват данни на благотворителната организация Oxfam, цитирани от BBC.

В доклад на организацията се твърди, че по-ниските доходи на най-бедните хора в света са допринесли за смъртта на 21 000 души всеки ден. Но десетте топ богаташи са повишили повече от два пъти общото си състояние от март 2020 г. насам.

10-те най-богати мъже в света са: Илън Мъск, Джеф Безос, Бернар Арно, Бил Гейтс, Лари Елисън, Лари Пейдж, Сергей Брин, Марк Зукърбърг, Стив Балмър и Уорън Бъфет.

Въпреки че общото им богатство е нараснало от 700 млрд. долара на 1,5 трлн. долара по време на пандемията, между тях има значителни разлики: сметките на Мъск са набъбнали с над 1000%, докато тези на Гейтс - с по-скромните 30%.

В същото време хората по света, които живеят с по-малко от 5,50 долара на ден, са се увеличили със 160 милиона от началото на разпространението на коронавируса. Световната банка използва 5,50 долара на ден като мярка за бедност в страните с високи и средни доходи.

Илън Мъск забогатя с $33 млрд. в първите дни на годината

Илън Мъск забогатя с $33 млрд. в първите дни на годината

Tesla обяви, че доставките на нови автомобили да прехвърлили 930 000