Двигателите на многофункционалния лабораторен модул "Наука" са се включили през юли след скачването с Международната космическа станция (МКС) поради проблеми, свързани с алгоритмите на системата за управление. Това съобщи Дмитрий Рогозин, генерален директор на "Роскосмос". Това направи изявлението за "Соловьев Live" в YouTube.

"Имаше проблеми с алгоритмите на системата за управление", каза Рогозин. Според него е трудно да се предвиди как ще се държи системата.

Припомняме, че в края на юли, "Наука" изплаши МКС, когато неговите двигатели случайно се включиха след скачване с Международната космическа станция, като за кратко бе изтласкана станцията от позицията ѝ.

Няколко часа след скачването, двигателите на "Наука" неочаквано се включиха, принуждавайки персонала на борда на МКС да пусне двигателите в руския сегмент на станцията, за да противодейства на ефекта.

МКС не е засегната след инцидента с "Наука"

МКС не е засегната след инцидента с "Наука"

Модулът се включи "неволно и неочаквано, премествайки станцията на 45 градуса

Модулът се включи "неволно и неочаквано, премествайки станцията на 45 градуса извън позицията", съобщиха по-късно от НАСА в Twitter. "Операциите по възстановяване върнаха позицията и екипажът не е в опасност."

След това стана ясно, че МКС не е била сериозно засегната от инцидента с руския лабораторен модул "Наука".

"Наука" бе изстрелян на 21 юли от космодрума Байконур в Казахстан, носен от руска ракета "Протон", и представлява първото за Русия скачване на модул на МКС от 11 години. Ще са необходими няколко месеца и множество излизания в космоса, за да се интегрира напълно модулът с космическата станция.