Средно около 20 % са паднали гласовете в различните страни на изборите за Европейски парламент. Това констатира вицепрезидентът Илияна Йотова, която бе евродепутат от 2007 до 2017 г. по време на дискусия "Ще гласувам ли на следващите евроизбори и защо".

Йотова констатира, че от времето на създаване на ЕС и проведените първи избори общият процент на гласувалите е бил 61%, а сега е около 42%.

"В България този процент също спада", констатира Йотова. Тя постави въпросът, защо и европейските и българските граждани не се интересуват толкова от европейските институции. По думите й една от причините е разпространеното широко схващане, че в Брюксел се правят политики, които ние просто изпълняваме.

Вицепрезидентът се противопостави на това схващане като изтъкна, че в европейските институции се правят политики от българските евродепутати. Тя бе категорична, че от гласовете им зависят важни решения. При това всяко едно решение подлежи на дълга дискусия по време, на която трябва да се чуят гласовете на различните държави.

Йотова подчерта, че сега предстои дебатът по така наречената реформа за споразумението Дъблин. "Ние понасяме най-сериозният натиск", констатира Йотова. По думите й, сега би следвало евродепутатите да лобират с колегите си от съседни държави, които също са външна граница на съюза да се премахне този текст, който ощетява нашите държави, свързан с квотното разпределение на мигрантите.

По отношение на европредседателството на Българи, Йотова изтъкна пред учениците, че точно тогава ще се решават най-сложните въпроси пред Европа, като например въпросът с Брекзит. По думите й европейските граждани гледат с подозрение към европейските институции и заради изключително тежката комуникация между институциите и европейските граждани, като терминът "брюкселски език" се е превърнал в нарицателно.

Така гражданите не разбират какво се прави там, комуникацията с тях е малка. "Малко е обяснението, малка е информацията, която идва от европейските институции", посочи Йотова. По думите й, ако в следващите години не се направи нещо в тази посока тази пропаст ще се увеличава.