България и Румъния са типичен пример, че страните в Европейския съюз (ЕС) много отдавна се движат на две скорости. Това коментира евродепутатът Емил Радев, цитиран от БНР.

Той посочи, че сме извън Еврозоната и Шенген и само на нашите две държави е наложен мониторингов механизъм в областта на правосъдието и вътрешните работи.

Емил Радев подчерта, че представителите на ЕНП винаги са настоявали за равноправно третиране и когато има ясни критерии, те да се прилагат поравно във всички страни, независимо колко добре са развити икономически.

Заговори се за ЕС на две скорости

Заговори се за ЕС на две скорости

Намеренията рискуват да отделят "периферните" страни

Евродепутатът е категоричен, че е недопустимо качеството на една и съща марка храна на пазарите в Западна и Източна Европа да е различно. По думите му ако някой е допуснал да се внесе храна под определените стандарти, трябва да си понесе отговорността. Здравето на българските граждани е приоритет, подчерта Емил Радев.

Той е изпратил въпрос до зам.-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс, на който е получил отговор, че само петима се занимават с мониторинговите доклади за България и Румъния. Двама от тях са представителите на място в двете държави.

Емил Радев намира за тревожна информацията, че само един или двама от тези хора са юристи, защото очакванията били за един професионален доклад. Не е получен отговор на въпроса колко струва този мониторингов механизъм за 10 години.

Евродепутатът коментира, че когато сме договаряли механизма, сме допуснали да има дискриминационни условия спрямо нас. Допуснали сме също да няма краен срок и какво точно да изпълним.